Toelichting bij COM(2019)880 - Wijziging van Besluit (EU) 2019/274 betreffende de ondertekening van het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU en Euratom

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 29 maart 2017 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Raad overeenkomstig artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU) kennisgegeven van zijn voornemen zich terug te trekken uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie. Overeenkomstig dat artikel heeft de Europese Unie met het Verenigd Koninkrijk onderhandeld over een akkoord over de voorwaarden voor zijn terugtrekking (hierna “het terugtrekkingsakkoord” genoemd), waarbij rekening is gehouden met het kader van de toekomstige betrekkingen van het Verenigd Koninkrijk met de Unie.

Op 25 november 2018 bekrachtigde de Europese Raad (art. 50) het terugtrekkingsakkoord en hechtte hij zijn goedkeuring aan een politieke verklaring waarin het kader wordt geschetst voor de toekomstige betrekkingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk (hierna “de politieke verklaring” genoemd), zoals overeengekomen op het niveau van de onderhandelaars. In de verklaringen bij de notulen van de bijeenkomst van de Europese Raad van 25 november 2018 zijn twee verklaringen van de Europese Raad en van de Commissie opgenomen: een interpretatieve verklaring over artikel 184 van het terugtrekkingsakkoord en een verklaring over de territoriale werkingssfeer van de toekomstige akkoorden. Op 5 december 2018 heeft de Commissie voorstellen ingediend voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, van het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (COM(2018) 833) en een besluit van de Raad betreffende de sluiting van het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (COM(2018) 834).

Op 11 januari 2019 heeft de Raad Besluit (EU) 2019/274 vastgesteld, waarbij machtiging werd verleend voor de ondertekening van het terugtrekkingsakkoord 1 , en werd het ontwerpbesluit van de Raad betreffende de sluiting van het terugtrekkingsakkoord ter goedkeuring aan het Europees Parlement voorgelegd.

De regering van het Verenigd Koninkrijk kreeg echter niet de nodige steun van haar parlement om het terugtrekkingsakkoord te ondertekenen en te ratificeren, en verzocht de Europese Raad om de in artikel 50, lid 3, VEU bedoelde termijn te verlengen. De Europese Raad verleende in eerste instantie een verlenging tot en met 12 april 2019 2 en vervolgens een verdere verlenging tot en met 31 oktober 2019 3 . Ten gevolge daarvan diende de datum van inwerkingtreding van het terugtrekkingsakkoord te worden aangepast en op voorstel van de Commissie (COM(2019) 97) stelde de Raad op 13 april 2019 Besluit 2019/642 vast tot wijziging van Besluit (EU) 2019/274 betreffende de ondertekening van de aangepaste tekst van het terugtrekkingsakkoord 4 .

Na het ontslag van Theresa May als premier van het Verenigd Koninkrijk verzocht de nieuwe regering van het Verenigd Koninkrijk om de vervanging van het protocol inzake Ierland/Noord-Ierland dat is gehecht aan het op 25 november 2018 door de Europese Raad bekrachtigde terugtrekkingsakkoord. De regering van het Verenigd Koninkrijk verzocht eveneens om wijzigingen in de op 25 november 2018 goedgekeurde politieke verklaring waarin het kader wordt geschetst voor de toekomstige betrekkingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland (hierna “de politieke verklaring” 5 genoemd), ter weerspiegeling van het andere ambitieniveau van de regering van het Verenigd Koninkrijk voor de toekomstige relatie met de Unie. De besprekingen tussen de onderhandelaars van de Unie en het Verenigd Koninkrijk werden in september 2019 hervat.

Op 17 oktober 2019 bereikten de onderhandelaars een akkoord over een herziene tekst van het protocol inzake Ierland/Noord-Ierland en over de noodzakelijke technische aanpassingen van de artikelen 184 en 185 van het terugtrekkingsakkoord, alsook over een herziene politieke verklaring. De regering van het Verenigd Koninkrijk hechtte haar goedkeuring aan de twee op 17 oktober 2019 op het niveau van de onderhandelaars overeengekomen teksten. Op dezelfde datum heeft de Europese Raad op basis van een aanbeveling van de voorzitter van de Commissie het herziene terugtrekkingsakkoord bekrachtigd en de herziene politieke verklaring, zoals overeengekomen op het niveau van de onderhandelaars, goedgekeurd. Bijgevolg dient Besluit (EU) 2019/274 betreffende de ondertekening van het terugtrekkingsakkoord dienovereenkomstig te worden gewijzigd.