Toelichting bij COM(2017)638 - Standpunt EU in het Gemengd Comité van de EER over een wijziging van het reglement van orde van het Gemengd Comité van de EER

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Beide ontwerp-besluiten van het Gemengd Comité van de EER (in de bijlage bij het voorstel voor een besluit van de Raad) strekken ertoe het reglement van orde van het Gemengd Comité van de EER te wijzigen om de Bulgaarse, Roemeense en Kroatische taal toe te voegen.

Het eerste ontwerp-besluit van het Gemengd Comité van de EER in bijlage 1 strekt ertoe de Bulgaarse en Roemeense taal toe te voegen. Naar aanleiding van de op 25 juli 2007 in Brussel ondertekende Overeenkomst betreffende de deelname van de Republiek Bulgarije en Roemenië aan de Europese Economische Ruimte 1 is artikel 129, lid 1, van de EER-overeenkomst gewijzigd om het Bulgaars en het Roemeens toe te voegen aan de lijst van talen van de EER-overeenkomst. Deze beide talen moeten evenwel ook worden toegevoegd aan de lijst van talen in het reglement van orde van het Gemengd Comité van de EER.

Aangezien de op 25 juli 2007 in Brussel ondertekende Overeenkomst betreffende de deelname van de Republiek Bulgarije en Roemenië aan de Europese Economische Ruimte reeds op 9 november 2011 in werking is getreden, kan dit besluit van het Gemengd Comité van de EER derhalve in werking treden zodra het door het Gemengd Comité van de EER is aangenomen.

Het tweede ontwerp-besluit van het Gemengd Comité van de EER in bijlage 2 strekt ertoe de Kroatische taal toe te voegen. De in Brussel op 11 april 2014 ondertekende Overeenkomst betreffende de deelname van de Republiek Kroatië aan de Europese Economische Ruimte (hierna 'EER-uitbreidingsovereenkomst 2014' genoemd) wijzigt reeds artikel 129, lid 1, van de EER-overeenkomst en beoogt het Kroatisch toe te voegen aan de lijst van talen van de EER-overeenkomst. Het reglement van orde van het Gemengd Comité van de EER dient derhalve dienovereenkomstig te worden gewijzigd.

Aangezien de EER-uitbreidingsovereenkomst 2014 sinds 12 april 2014 voorlopig van toepassing is op de ondertekenaars, is dit besluit van het Gemengd Comité van de EER voorlopig van toepassing in afwachting van de inwerkingtreding van de EER-uitbreidingsovereenkomst 2014.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

Niet van toepassing.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

Niet van toepassing.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Overeenkomstig artikel 1, lid 3, van Verordening (EG) nr. 2894/94 2 van de Raad houdende bepaalde wijzen van toepassing van de EER-overeenkomst stelt de Raad met betrekking tot dit soort besluiten op voorstel van de Commissie het standpunt van de Unie vast.

De Commissie dient in samenwerking met de EDEO de ontwerp-besluiten van het Gemengd Comité van de EER bij de Raad in met het oog op vaststelling van het standpunt van de Unie. De Commissie hoopt dit standpunt zo spoedig mogelijk in het Gemengd Comité van de EER te kunnen uiteenzetten.

Subsidiariteit (voor niet-exclusieve bevoegdheden)

Niet van toepassing.

Evenredigheid

Niet van toepassing.

Keuze van het instrument

Overeenkomstig artikel 98 van de EER-overeenkomst is voor een besluit van het Gemengd Comité van de EER gekozen. Het Gemengd Comité van de EER ziet toe op de doeltreffende uitvoering en werking van de EER-overeenkomst. Het neemt besluiten in de gevallen waarin deze overeenkomst voorziet.

3. RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

Niet van toepassing.

Effectbeoordeling

Niet van toepassing.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Er zijn geen gevolgen voor de begroting.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Niet van toepassing.