Toelichting bij COM(2017)396 - Standpunt EU in de Gezamenlijke Raad Cariforum-EU voor de economische partnerschapsovereenkomst met de Cariforum-staten mbt wijziging bijlage IX, Protocol I (gebieden overzee)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Onderwerp van het voorstel

Dit voorstel heeft betrekking op het besluit tot vaststelling van het namens de Unie in te nemen standpunt in de Gezamenlijke Raad Cariforum-EU voor de economische partnerschapsovereenkomst tussen de Cariforum-staten, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, met betrekking tot de voorgenomen vaststelling van een besluit tot wijziging van bijlage IX bij Protocol I bij die overeenkomst inzake landen en gebieden overzee.

2. Achtergrond van het voorstel

2.1.De economische partnerschapsovereenkomst tussen de Cariforum-staten, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds

De economische partnerschapsovereenkomst tussen de Cariforum-staten, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds ("de overeenkomst") heeft ten doel bij te dragen aan het terugdringen en de uiteindelijke uitroeiing van armoede door middel van de instelling van een handelspartnerschap dat in overeenstemming is met de doelstelling van duurzame ontwikkeling, de millenniumdoelen voor ontwikkeling en de Overeenkomst van Cotonou.

De overeenkomst is op 15 oktober 2008 ondertekend en wordt sinds 29 december 2008 voorlopig toegepast.

2.2.DE GEZAMENLIJKE RAAD CARIFORUM-EU

De Gezamenlijke Raad Cariforum-EU is in het algemeen verantwoordelijk voor de werking en tenuitvoerlegging van de overeenkomst en ziet toe op de verwezenlijking van de doelstellingen ervan. De Gezamenlijke Raad komt regelmatig en ten minste om de twee jaar op ministerieel niveau bijeen. Voor de verwezenlijking van de doelstellingen van deze overeenkomst heeft de Gezamenlijke Raad de bevoegdheid besluiten vast te stellen ten aanzien van alle onder de overeenkomst vallende aangelegenheden. Deze besluiten zijn bindend voor de partijen en de overeenkomstsluitende Cariforum-staten, die voor de uitvoering ervan alle noodzakelijke maatregelen zullen treffen overeenkomstig de interne regelgeving van elk van de partijen en van elke overeenkomstsluitende Cariforum-staat.

2.3.De voorgenomen handeling van de Gezamenlijke Raad Cariforum-EU

Op 17 november 2017 zal de Gezamenlijke Raad Cariforum-EU tijdens zijn vierde bijeenkomst een besluit vaststellen met betrekking tot de wijziging van bijlage IX bij Protocol I, waarin de lijst van de landen en gebieden overzee (LGO's) is opgenomen ("de voorgenomen handeling").

Het doel van de voorgenomen handeling is ervoor te zorgen dat de lijst van LGO's in bijlage IX bij Protocol I bij de overeenkomst bijgewerkt en geharmoniseerd is ten aanzien van bijlage II VWEU, gezien de gewijzigde status van drie gebieden in de lijst.

Saint Barthélemy (FR) is op 1 januari 2012 een met de Europese Unie geassocieerd LGO geworden. Mayotte (FR) is op 1 januari 2014 een ultraperifeer gebied van de Europese Unie geworden. Besluit 2013/755/EU van de Raad betreffende de associatie van de landen en gebieden overzee met de Europese Unie, dat van toepassing is op alle in bijlage II bij VWEU opgenomen LGO's, is eveneens op 1 januari 2014 in werking getreden. De lijst van LGO's in bijlage IX bij Protocol I bij de overeenkomst moet derhalve dienovereenkomstig worden bijgewerkt.

De voorgenomen handeling wordt bindend voor de partijen in overeenstemming met artikel 229, leden 1 en 2, van de overeenkomst.

3. Namens de Unie in te nemen standpunt

De overeenkomst is op 15 oktober 2008 ondertekend en wordt sinds 29 december 2008 voorlopig toegepast.

Het voorgestelde namens de Unie in te nemen standpunt beoogt de voorgenomen handeling bindend te maken.

4. Rechtsgrondslag

4.1.Procedurele rechtsgrondslag

4.1.1.Beginselen

In artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) is voorzien in een besluit tot bepaling van 'de standpunten die namens de Unie worden ingenomen in een krachtens een overeenkomst opgericht lichaam, wanneer dit lichaam handelingen met rechtsgevolgen vaststelt, met uitzondering van handelingen tot aanvulling of wijziging van het institutionele kader van de overeenkomst'.

4.1.2.Toepassing op het onderhavige geval

De Gezamenlijke Raad Cariforum-EU is een krachtens de overeenkomst opgericht lichaam.

De handeling die de Gezamenlijke Raad Cariforum-EU dient vast te stellen, is een handeling met rechtsgevolgen. De voorgenomen handeling wordt voor de partijen bindend uit hoofde van het internationale recht in overeenstemming met artikel 229, leden 1 en 2, van de overeenkomst.

Het institutionele kader van de overeenkomst wordt noch aangevuld, noch gewijzigd door de voorgenomen handeling.

De procedurele rechtsgrondslag voor het voorgestelde besluit is derhalve artikel 218, lid 9, VWEU.

4.2.Materiële rechtsgrondslag

4.2.1.Beginselen

De materiële rechtsgrondslag voor een besluit krachtens artikel 218, lid 9, VWEU hangt voornamelijk af van de doelstelling en de inhoud van de voorgenomen handeling op basis waarvan een standpunt namens de Unie wordt ingenomen.

4.2.2.Toepassing op het onderhavige geval

De voornaamste doelstelling en inhoud van de voorgenomen handeling houden verband met het gemeenschappelijk handelsbeleid.

De materiële rechtsgrondslag voor het voorgestelde besluit is derhalve artikel 207 VWEU.

4.3.Conclusie

De rechtsgrondslag voor het voorgestelde besluit moet derhalve artikel 207, juncto artikel 218, lid 9, VWEU zijn.