Toelichting bij COM(2012)535 - Wijziging van voorstel COM(2011) 626 definitief/3 van de Commissie voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot vaststelling van een gemeenschappelijke marktordening voor landbouwproducten (Integrale-GMO-verordening)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Kroatië treedt in principe op 1 juli 2013 toe tot de EU. Hoewel de Akte van Toetreding[1] nog niet door alle lidstaten is geratificeerd, heeft de Commissie haar voorstellen voor een meerjarig financieel kader[2] onlangs bijgewerkt met het oog op de toetreding van Kroatië. Een soortgelijke aanpassingsexercitie is nodig voor de GLB-hervormingsvoorstellen zodat deze, na de goedkeuring ervan, ook volledig betrekking hebben op Kroatië als nieuwe lidstaat.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



In het geval van Kroatië is het niet nodig geweest de belanghebbenden te raadplegen of een effectbeoordeling te verrichten omdat de aanpassingen in kwestie voortvloeien uit de Akte van Toetreding.

2.

Juridische aspecten van het voorstel



De aanpassing vindt plaats middels een wijziging van voorstel COM(2011) 626 definitief/3 voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een gemeenschappelijke marktordening voor landbouwproducten ("Integrale-GMO-verordening"). Daarbij zijn de al in het Toetredingsverdrag vastgelegde bepalingen ter zake die specifiek voor Kroatië gelden, in het voorstel verwerkt. Het gaat om de bepalingen inzake wijn (overgangsmaatregelen, de opname van de te beschermen wijnnamen in het elektronisch register van beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen voor wijn uit Kroatië, de termijnen voor de indiening en het onderzoek van de volledige technische dossiers en stukken in het kader waarvan deze namen zijn erkend, de financiële toewijzing aan Kroatië voor het nationale steunprogramma in de wijnsector, de wijnbouwzones in Kroatië) en de vertaling van de Kroatische verkoopbenaming voor vlees van runderen die runderen die jonger zijn dan 12 maanden. Wat de suiker- en melkquota voor Kroatië betreft, verwijst het voorstel voor de integrale GMO naar de desbetreffende bepalingen van Verordening (EG) nr. 1234/2007, die evenals voor de 27 andere lidstaten van kracht blijven totdat deze quota in 2015 verstrijken.

3.

Gevolgen voor de begroting



Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de begroting, afgezien van die welke al zijn vermeld in de toelichting op de bijgewerkte voorstellen voor het meerjarig financieel kader.