Toelichting bij COM(2003)236 - Advies van de Commissie overeenkomstig artikel 251, lid 2, derde alinea, onder c), van het EG-Verdrag over de amendementen van het Europees Parlement op het gemeenschappelijk standpunt van de Raad inzake het voorstel voor een beschikking van het Europees Parlement en de Raad betreffende geautomatiseerde verwerking van gegevens inzake het verkeer van en de controle op accijnsgoederen houdende wijziging van het voorstel van de Commissie overeenkomstig artikel 250, lid 2, van het EG-Verdrag

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Avis juridique important

|
52003PC0236

Advies van de Commissie overeenkomstig artikel 251, lid 2, derde alinea, onder c), van het EG-Verdrag over de amendementen van het Europees Parlement op het gemeenschappelijk standpunt van de Raad inzake het voorstel voor een Beschikking van het Europees Parlement en de Raad betreffende geautomatiseerde verwerking van gegevens inzake het verkeer van en de controle op accijnsgoederen houdende wijziging van het voorstel van de Commissie overeenkomstig artikel 250, lid 2, van het EG-Verdrag /* COM/2003/0236 def. - COD 2001/0185 */


ADVIES VAN DE COMMISSIE overeenkomstig artikel 251, lid 2, derde alinea, onder c), van het EG-Verdrag over de amendementen van het Europees Parlement op het gemeenschappelijk standpunt van de Raad inzake het voorstel voor een BESCHIKKING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende geautomatiseerde verwerking van gegevens inzake het verkeer van en de controle op accijnsgoederen HOUDENDE WIJZIGING VAN HET VOORSTEL VAN DE COMMISSIE overeenkomstig artikel 250, lid 2, van het EG-Verdrag

1. HISTORISCH OVERZICHT

Bovengenoemd voorstel voor een beschikking gebaseerd op artikel 95 van het EG-verdrag is op 19 november 2001 door de Commissie toegezonden aan het Europees Parlement en de Raad.

Het Europees Economisch en Sociaal Comité heeft daarover op 29 mei 2002 advies uitgebracht.

Het Europees Parlement heeft op 24 september 2002 in eerste lezing advies uitgebracht.

De Commissie ging akkoord met het overgrote deel van de amendementen van het Parlement. Zij heeft op 20 december 2002 een gewijzigd voorstel ingediend bij de Raad.

De Raad heeft op 21 januari 2003 unaniem een gemeenschappelijk standpunt vastgesteld.

Op 8 april 2003 heeft het Europees Parlement in tweede lezing zes amendementen op het gemeenschappelijk standpunt van de Raad aangenomen.

Bij dit advies wordt, overeenkomstig artikel 251, lid 2, onder c), van het EG-verdrag, het standpunt van de Commissie met betrekking tot de amendementen van het Europees Parlement medegedeeld.

1.

Doel van het voorstel


VAN DE COMMISSIE

Het voorstel van de Commissie is gericht op de totstandkoming van een geïntegreerd computersysteem waarmee het verkeer binnen de Gemeenschap van accijnsgoederen (alcohol, tabak, minerale oliën) kan worden gevolgd en gecontroleerd. Dit geïntegreerde systeem maakt het mogelijk het administratief geleidedocument op papier, dat momenteel accijnsgoederen vergezelt die zich in het kader van de schorsingsregeling in het verkeer tussen de lidstaten bevinden, te vervangen door een elektronisch bericht tussen bedrijven via de betrokken nationale diensten.

Het voorstel van de Commissie bepaalt welke verplichtingen de lidstaten en de Commissie ten aanzien van de invoering van het systeem hebben, en voorziet in een specifiek budget voor de ontwikkeling van de communautaire componenten van het systeem.

3. ADVIES VAN DE COMMISSIE BETREFFENDE DE AMENDEMENTEN VAN HET PARLEMENT

3.1. Samenvatting van het standpunt van de Commissie

De Commissie kan de zes amendementen van het Europees Parlement in hun geheel aanvaarden. Zij is van mening dat deze amendementen een aanvulling op en een verbetering vormen van de tekst van het gemeenschappelijk standpunt.

3.2. Amendementen van het Parlement in tweede lezing

3.2.1. Aanvaarde amendementen

3.2.1.1. Amendement 1 (nieuwe overweging 4 bis) en amendement 4 (artikel 3, nieuw lid 1 bis) (compatibiliteit van het geautomatiseerd systeem voor de verwerking van gegevens over het verkeer van en de controle op accijnsproducten en het geautomatiseerd systeem voor douanevervoer).

Deze twee amendementen hebben betrekking op een nieuwe overweging 4 bis en een nieuw lid 1 bis bij artikel 3, teneinde te komen tot compatibiliteit en, indien dat technisch haalbaar is, samenvoeging van het bij dit voorstel voor een beschikking van het EP en de Raad voorziene systeem (EMCS) en het geautomatiseerd systeem voor douanevervoer (NCTS).

De Commissie gaat akkoord met deze twee amendementen, voor zover zij de tekst verduidelijken, door overname van de inhoud van een verklaring die door de Raad is toegevoegd aan de notulen in eerste lezing.

3.2.1.2. Amendement 2 (nieuwe overweging 6 bis) (behandeling van de ondernemers door de lidstaten).

Dit amendement heeft betrekking op een nieuwe overweging 6 bis, die ervoor moet zorgen dat de lidstaten, bij de ontwikkeling van de nationale componenten van het systeem, de ondernemers op dezelfde manier behandelen als in andere nationale computersystemen. Met name moeten zij ervoor zorgen dat deze nationale componenten voor de ondernemers, met name het midden- en kleinbedrijf, zo weinig mogelijk kosten, en ook dat zij maatregelen stimuleren die erop gericht zijn hun concurrentiepositie te behouden.

De Commissie gaat akkoord met dit amendement, voor zover dit ertoe leidt dat deze nationale componenten voor de ondernemers, met name het midden- en kleinbedrijf, zo weinig mogelijk kosten.

3.2.1.3. Amendement 3 (nieuwe overweging 10 bis) (ontwikkeling van intermediaire applicaties, in samenwerking met de lidstaten en rekening houdend met de opvattingen van de betrokken bedrijfstakken).

Dit amendement heeft betrekking op een nieuwe overweging 10 bis, teneinde, in afwachting van de volledige ontwikkeling van het systeem, te voorzien in de identificatie van intermediaire oplossingen ter verbetering van het huidige systeem, in samenwerking met de lidstaten en in overleg met de betrokken bedrijfstakken.

De Commissie gaat akkoord met dit amendement, voor zover zij reeds verschillende acties met eenzelfde strekking heeft geïnitieerd.

3.2.1.4. Amendement 5 (artikel 4, lid 1, nieuwe letter a bis) (ontwikkeling van een zo streng mogelijk veiligheidsbeleid).

Dit amendement heeft betrekking op een nieuwe letter a bis, in artikel 4, lid 1, teneinde expliciet te voorzien in de noodzaak van de ontwikkeling van een zo streng mogelijk veiligheidsbeleid.

De Commissie deelt deze bezorgdheid. Om die reden gaat zij akkoord met dit amendement.

3.2.1.5. Amendement 6 (toevoeging in artikel 9) (deelname van kandidaat-lidstaten aan proeven, voor zover zij dat wensen).

Dit amendement heeft betrekking op een verduidelijking binnen artikel 9, met het doel de kandidaat-lidstaten in de gelegenheid te stellen deel te nemen aan de uit te voeren proeven, voor zover zij dat wensen.

De Commissie gaat akkoord met dit amendement, want het geeft de kandidaat-lidstaten de ruimte deel te nemen aan de proeven zonder hen daartoe te verplichten.

4. CONCLUSIE

Overeenkomstig artikel 250, lid 2, van het EG-verdrag wijzigt de Commissie haar voorstel als hiervoor aangegeven.