Toelichting bij COM(2016)620 - Standpunt EU in het GNSS-comité EU/Zwitserland dat is opgericht bij de Samenwerkingsovereenkomst met Zwitserland inzake de Europese satellietnavigatieprogramma's

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Bijgaand voorstel vormt het rechtsinstrument voor de goedkeuring van het standpunt van de Unie in het GNSS-comité Europese Unie/Zwitserland ("Gemengd Comité"), opgericht bij de Samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Zwitserse Bondsstaat, anderzijds, inzake de Europese satellietnavigatieprogramma’s (de 'Overeenkomst').

Op 23 september 2013 heeft de Raad zijn besluit betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, en de voorlopige toepassing van enkele bepalingen van de Overeenkomst vastgesteld.

Daarna werd de Overeenkomst op 18 december 2013 te Brussel ondertekend in de marge van de Raad van de Europese Unie. Overeenkomstig artikel 27, lid 2, van de Overeenkomst wordt deze voorlopig toegepast vanaf 1 januari 2014.

Zwitserland heeft de Overeenkomst op 7 juli 2015 geratificeerd, terwijl op EU-niveau de ratificatie gaande is.

Bij de Overeenkomst is een GNSS-comité Europese Unie/Zwitserland voor het beheer en de juiste uitvoering van deze Overeenkomst opgericht. Het Gemengd Comité moet zijn reglement van orde vaststellen.

2. RESULTATEN VAN DE ONDERHANDELINGEN

Artikel 20, lid 2, van de Overeenkomst bepaalt dat het Gemengd Comité zijn reglement van orde vaststelt, waarin onder meer bepalingen voor het bijeenroepen van vergaderingen, het aanwijzen van de voorzitter en het vaststellen van diens mandaat zijn vervat.

Het hierbij gevoegde ontwerp-reglement is het resultaat van onderhandelingen met Zwitserland.

3. JURIDISCHE ELEMENTEN VAN HET VOORSTEL

De rechtsgrondslag voor de goedkeuring van het door de Unie in te nemen standpunt in het Gemengd Comité dat is opgericht bij de Samenwerkingsovereenkomst, is artikel 172 in samenhang met artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

In het licht van de eerdergenoemde onderhandelingen stelt de Europese Commissie voor dat de Raad het besluit tot goedkeuring van het door de Unie in te nemen standpunt in het Gemengd Comité met betrekking tot zijn reglement van orde vaststelt.