Toelichting bij COM(2016)280 - Standpunt in de stabilisatie- en associatieraad EU-Kosovo met betrekking tot de vaststelling door de stabilisatie- en associatieraad van zijn reglement van orde

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 1 april 2016 is de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, enerzijds, en Kosovo, anderzijds, in werking getreden.

De bij artikel 126 van de genoemde overeenkomst opgerichte stabilisatie- en associatieraad houdt toezicht op de tenuitvoerlegging van de overeenkomst en behandelt alle belangrijke vraagstukken die zich in het kader van de overeenkomst voordoen, alsmede alle andere bilaterale of internationale vraagstukken van gemeenschappelijk belang.

Overeenkomstig artikel 127 van de stabilisatie- en associatieovereenkomst stelt de stabilisatie- en associatieraad zijn eigen reglement van orde vast. Overeenkomstig artikel 129 van de overeenkomst worden in dat reglement van orde de taken van het stabilisatie- en associatiecomité, dat de stabilisatie- en associatieraad bij het verrichten van zijn werkzaamheden bijstaat, vastgesteld.

Overeenkomstig artikel 218, lid 9, VWEU, wordt het standpunt dat namens de Unie moet worden ingenomen in de stabilisatie- en associatieraad met betrekking tot de vaststelling door de stabilisatie- en associatieraad van zijn reglement van orde, vastgesteld bij besluit van de Raad, op voorstel van de Commissie.

De Raad wordt bijgevolg verzocht zijn goedkeuring te hechten aan onderhavig voorstel voor een besluit inzake het standpunt van de Europese Unie betreffende een besluit van de stabilisatie- en associatieraad aangaande zijn reglement van orde.

Ter informatie van de Raad is het ontwerp van reglement van orde van de relevante sub-comités en speciale groepen in een afzonderlijke bijlage opgenomen.