Toelichting bij COM(2016)286 - Standpunt EU in het Handels- en ontwikkelingscomité Cariforum-EU met betrekking tot de instelling van een Speciale Commissie landbouw en visserij

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel



Het bijgevoegde voorstel voor een besluit van de Raad vormt het rechtsinstrument voor de instelling van een Speciale Commissie landbouw en visserij in de economische partnerschapsovereenkomst (EPO), die op 15 oktober 2008 werd ondertekend tussen de Cariforum-staten, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds. De overeenkomst wordt voorlopig toegepast vanaf 29 december 2008.

Landbouw en visserij is een belangrijk onderdeel van de overeenkomst, en volgens artikel 230, lid 4, van de EPO Cariforum-EU kunnen speciale commissies worden opgericht om aangelegenheden met betrekking tot de tenuitvoerlegging van deze overeenkomst efficiënter te behandelen. Deze Speciale Commissie landbouw en visserij zal worden samengesteld uit vertegenwoordigers van de Europese Commissie, enerzijds, en vertegenwoordigers van het Cariforum-directoraat en de overeenkomstsluitende Cariforum-staten, anderzijds.

De speciale commissie dient te worden opgericht bij besluit van het Handels- en ontwikkelingscomité Cariforum-EU (samengesteld uit vertegenwoordigers van de partijen op het niveau van hoge ambtenaren). In dit verband bevat het voorgestelde besluit van de Raad als bijlage het ontwerpbesluit dat de partijen zijn overeengekomen tijdens de vijfde jaarlijkse vergadering van het Handels- en ontwikkelingscomité Cariforum-EU, die op 14 juli 2015 in Guyana heeft plaatsgevonden.

• Samenhang met de huidige bepalingen op dit beleidsgebied

De EPO Cariforum-EU bevat een specifiek hoofdstuk over vraagstukken in verband met landbouw en visserij.

• Samenhang met andere beleidsgebieden van de Unie

De instelling van deze Speciale Commissie landbouw en visserij is consistent rekening houdend met de conclusie van de laatste twee jaarlijkse vergaderingen van het Handels- en ontwikkelingscomité Cariforum-EU, die in 2014 in Brussel en in 2015 in Guyana hebben plaatsgevonden.

1.

Rechtsgrondslag


, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag



De rechtsgrondslag voor dit besluit van de Raad is het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207 in samenhang met artikel 218, lid 9.

• Subsidiariteit (voor niet-exclusieve bevoegdheden)

De gemeenschappelijke handelspolitiek is krachtens artikel 3 van het VWEU een exclusieve bevoegdheid van de Unie.

Evenredigheid



Dit voorstel is nodig om een speciale commissie in te stellen, zoals bepaald in artikel 230, lid 4, van de tekst van de EPO Cariforum-EU en het reglement van orde van het Handels- en ontwikkelingscomité Cariforum-EU.

Keuze van het instrument



Dit voorstel is in overeenstemming met artikel 218, lid 5, VWEU, uit hoofde waarvan de Raad besluiten over internationale overeenkomsten vaststelt. Er bestaat geen ander rechtsinstrument dat kan worden gebruikt om het in dit voorstel geformuleerde doel te bereiken.

3. RESULTATEN VAN EVALUATIES ACHTERAF, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

• Evaluaties achteraf/geschiktheidscontroles van bestaande wetgeving

Niet van toepassing.

Raadpleging van belanghebbenden



Niet van toepassing.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Niet van toepassing.

Effectbeoordeling



Niet van toepassing.

• Gezonde regelgeving en vereenvoudiging

De Speciale Commissie landbouw en visserij valt niet onder Refit-procedures, zij brengt geen kosten voor de Unie mee en levert geen problemen op vanuit het oogpunt van de digitale omgeving.

• Grondrechten

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de bescherming van de grondrechten in de Unie.

2.

Gevolgen voor de begroting



De instelling van deze Speciale Commissie landbouw en visserij heeft geen gevolgen voor de begroting.

5. OVERIGE ELEMENTEN

• Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende monitoring, evaluatie en rapportage

De Speciale Commissie landbouw en visserij zal worden samengesteld uit vertegenwoordigers van de Europese Commissie, enerzijds, en vertegenwoordigers van het Cariforum-directoraat en de overeenkomstsluitende Cariforum-staten, anderzijds.

• Toelichtende stukken (voor richtlijnen)

Niet van toepassing.

• Toelichting bij de specifieke bepalingen van het voorstel

De Speciale Commissie landbouw en visserij zal de ontwikkeling volgen van alle aspecten van deel II, titel I, hoofdstuk 5 ("Landbouw en visserij"), van de EPO Cariforum-EU, alsook van andere aspecten in verband met landbouw en visserij van de overeenkomst.