Toelichting bij COM(2016)232 - Ondertekening en voorlopige toepassing van een protocol bij de associatieovereenkomst met Egypte in verband met de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Europees-mediterrane overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Arabische Republiek Egypte, anderzijds (hierna 'de overeenkomst' genoemd), is op 25 juni 2001 ondertekend. De overeenkomst is op 1 juni 2004 in werking getreden.

Overeenkomstig zijn Akte van toetreding stemt de Republiek Kroatië ermee in toe te treden tot de ondertekende of gesloten internationale overeenkomsten van de Europese Unie en haar lidstaten door middel van een protocol bij die overeenkomsten.

Bijgaand voorstel vormt het rechtsinstrument voor de ondertekening en voorlopige toepassing van het protocol bij de overeenkomst, in verband met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie.

Wat de oorsprongsregels betreft, zijn de EU en de Arabische Republiek Egypte overeengekomen, bij Besluit nr. 1/2015 van de Associatieraad EU-Egypte van 21 september 2015 1 , dat het nieuwe protocol 4 bij de overeenkomst dient te verwijzen naar de Regionale Conventie betreffende de pan-Europees-mediterrane preferentiële oorsprongsregels, waarin de oorsprongsregels zijn neergelegd en waarin is voorzien in cumulatie van oorsprong tussen de Europese Unie, Egypte en andere overeenkomstsluitende partijen met ingang van 1 februari 2016. Om die reden zal artikel 3 (oorsprongsregels) van het protocol dat aan dit besluit is gehecht, slechts de periode beslaan tussen de toetreding van de Republiek Kroatië tot de EU en de inwerkingtreding van Besluit nr. 1/2015.

Bij een besluit van de Raad van 14 september 2012 2 heeft de Raad de Commissie gemachtigd onderhandelingen te openen met de betrokken derde landen over de sluiting van de desbetreffende protocollen. De onderhandelingen met de Arabische Republiek Egypte zijn succesvol afgesloten op 29 oktober 2015.

Het voorgestelde protocol maakt de Republiek Kroatië overeenkomstsluitende partij bij de overeenkomst en verbindt de Unie ertoe een authentieke versie van de overeenkomst in de Kroatische taal voor te leggen.

De Commissie acht de resultaten van de onderhandelingen bevredigend en verzoekt de Raad zijn goedkeuring te hechten aan bijgaand besluit betreffende de ondertekening en de voorlopige toepassing van het protocol.