Toelichting bij COM(2016)147 - Standpunt EU over goedkeuring van het reglement van orde van de Gemengde Commissie en de oprichting en taken van gespecialiseerde werkgroepen bij de overeenkomst met Korea

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De kaderovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Korea, anderzijds, (hierna 'de overeenkomst' genoemd) is op 10 mei 2010 ondertekend en trad in werking op 1 juni 2014.

Deze omvattende overeenkomst tussen de EU en de Republiek Korea was de eerste in haar soort tussen de EU en een Aziatisch land. De overeenkomst biedt een wettelijk kader voor verschillende kwesties, van regelmatige politieke dialoog tot sectorale samenwerking. De vastbeslotenheid van de EU om betrekkingen aan te gaan met de Republiek Korea en de bilaterale betrekkingen te intensiveren, wordt erin benadrukt.

De overeenkomst houdt de versterking in van samenwerking op uiteenlopende beleidsdomeinen, waaronder mensenrechten, non-proliferatie van massavernietigingswapens, terrorismebestrijding, strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad, handel, migratie, milieu, energie, klimaatverandering, transport, wetenschap en technologie, werkgelegenheid en sociale zaken, onderwijs, landbouw, ontwikkelingshulp en cultuur.

Krachtens artikel 44 van de overeenkomst werd een Gemengde Commissie ingesteld, bestaande uit vertegenwoordigers van de leden van de Raad van de Europese Unie en vertegenwoordigers van de Europese Commissie, enerzijds, en vertegenwoordigers van de Republiek Korea, anderzijds. In de Gemengde Commissie wordt overleg gepleegd ter vergemakkelijking van de uitvoering van deze overeenkomst en ter bevordering van de algemene doelstellingen ervan, ter handhaving van de algemene samenhang van de betrekkingen en ter verzekering van de goede werking van alle andere overeenkomsten tussen de partijen.

Om de Gemengde Commissie bij te staan bij de uitvoering van haar taken, en om besprekingen tussen deskundigen op gebieden die vallen binnen de toepassingssfeer van de overeenkomst, te vergemakkelijken, wordt voorgesteld twee gespecialiseerde werkgroepen op te richten, namelijk: 1) gespecialiseerde werkgroep over energie, milieu, klimaatverandering; 2) gespecialiseerde werkgroep over terrorismebestrijding. In een later stadium en met instemming van de partijen kunnen bijkomende gespecialiseerde werkgroepen worden opgericht.

Beide partijen hebben zich verbonden tot een doeltreffende uitvoering van de overeenkomst. Dit voorstel is dan ook bedoeld om te bepalen welk standpunt de Europese Unie moet innemen in de Gemengde Commissie die krachtens artikel 44 van de overeenkomst is opgericht, met betrekking tot i) de goedkeuring van het reglement van orde van de Gemengde Commissie en ii) de oprichting van gespecialiseerde werkgroepen en de goedkeuring van hun taken. Het standpunt van de Europese Unie wordt gebaseerd op de ontwerpbesluiten van de Gemengde Commissie, die als bijlage aan dit besluit zijn gehecht.