Toelichting bij COM(2015)311 - Ondertekening en voorlopige toepassing van een protocol bij de kaderovereenkomst met Korea in verband met de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Overeenkomstig de Toetredingsakte van de Republiek Kroatië treedt Kroatië toe tot de gesloten of ondertekende internationale overeenkomsten van de Europese Unie en haar lidstaten door middel van een protocol bij die overeenkomsten.

Bij een besluit van de Raad van 14 september 20121 werd de Commissie gemachtigd om met de betrokken derde landen onderhandelingen te openen over de sluiting van de desbetreffende protocollen.

De kaderovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Korea, anderzijds (hierna 'de overeenkomst' genoemd), is op 10 mei 2010 ondertekend.

In aansluiting op de onderhandelingen met de Republiek Korea worden de volgende voorstellen ingediend:

i) Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening en de voorlopige toepassing van een protocol bij de overeenkomst (hierna 'het protocol' genoemd) in verband met de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie;

ii) Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting van het protocol, dat de Raad te gelegener tijd na de ondertekening van het protocol zal behandelen.


2. RESULTATEN VAN DE RAAPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

De onderhandelingen met de Republiek Korea zijn succesvol afgesloten met de parafering van het protocol. De Commissie acht de resultaten van de onderhandelingen bevredigend.


3. JURIDISCHE ELEMENTEN VAN HET VOORSTEL

Het voorgestelde protocol maakt de Republiek Kroatië overeenkomstsluitende partij bij de overeenkomst en verbindt de EU ertoe een authentieke versie van de overeenkomst in het Kroatisch voor te leggen, dat nu een officiële taal van de EU is.

De Commissie verzoekt de Raad machtiging te verlenen tot de ondertekening, namens de Europese Unie en haar lidstaten, en de voorlopige toepassing van een protocol bij de kaderovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Korea, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de EU. Na de ondertekening van het protocol zal de Raad zich te gelegener tijd bezighouden met het tweede voorstel, betreffende de sluiting van het protocol.