Toelichting bij COM(2013)771 - Wijziging per 1 juli 2013 van de aanpassingscoëfficiënten die van toepassing zijn op de bezoldigingen en de pensioenen van de ambtenaren en de andere personeelsleden van de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Achtergrond van het voorstel

Motivering en doel van het voorstel


Overeenkomstig artikel 64 van het Statuut neemt de Raad vóór het eind van elk jaar een besluit over de door de Commissie op basis van het verslag van Eurostat voorgestelde aanpassing van de bezoldigingen en pensioenen.

Algemene context


De economische pariteiten voor de bezoldigingen zorgen voor gelijkwaardigheid in koopkracht van de bezoldigingen tussen de referentiestad Brussel en de andere standplaatsen. De economische pariteiten voor de pensioenen zorgen voor gelijkwaardigheid in koopkracht van de pensioenen tussen het referentieland België en de andere landen van verblijf. Eurostat heeft deze pariteiten berekend in overleg met de nationale diensten voor de statistiek. Doordat de toepassing van sommige bepalingen van artikel 65 van het Statuut in 2013 en 2014 is geschorst, omvat dit voorstel van de Commissie niet de aanpassing van de bezoldigingen en pensioenen, maar blijft het beperkt tot wijziging van de aanpassingscoëfficiënten en actualisering van de referentiedatum voor de wisselkoersen.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied


Op grond van het Statuut wordt jaarlijks een voorstel ingediend.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



||

Raadpleging van belanghebbende partijen



Wijze van raadpleging, voornaamste geraadpleegde sectoren en algemeen profiel van de respondenten Over de elementen van het voorstel is volgens de geldende procedures overleg gepleegd met de vertegenwoordigers van het personeel.

Samenvatting van de reacties en hoe daarmee rekening is gehouden


In het voorstel wordt rekening gehouden met de adviezen van de geraadpleegde partijen.

Effectbeoordeling


Het voorstel beoogt wijziging van de aanpassingscoëfficiënten voor de bezoldigingen en pensioenen overeenkomstig de vigerende wetgeving. De vigerende wetgeving laat geen ruimte voor alternatieven.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde actie


Eurostat heeft een rapport opgesteld over de ontwikkeling van de kosten van levensonderhoud en de economische pariteiten waaruit de aanpassingscoëfficiënten voortvloeien. AANPASSING VAN DE BEZOLDIGINGEN EN PENSIOENEN BUITEN BELGIË EN LUXEMBURG De in de verordening genoemde aanpassingscoëfficiënten voor de bezoldigingen, de pensioenen en de overmaking van een deel van de bezoldiging zijn als volgt berekend: - Aanpassingscoëfficiënten voor de BEZOLDIGING van ambtenaren buiten België en Luxemburg: Eurostat heeft, in overleg met de nationale diensten voor de statistiek, de economische pariteiten berekend die moeten zorgen voor gelijkwaardigheid in koopkracht van de bezoldigingen tussen Brussel en de andere standplaatsen per 1 juli. De aanpassingscoëfficiënten die van toepassing zijn op de bezoldigingen van de ambtenaren en de andere personeelsleden die in de lidstaten buiten België en Luxemburg werkzaam zijn, worden verkregen door de economische pariteiten en de wisselkoersen op 1 juli aan elkaar te relateren. - Aanpassingscoëfficiënten voor de PENSIOENEN buiten België en Luxemburg en voor de OVERMAKINGEN: Eurostat heeft, in overleg met de nationale diensten voor de statistiek, de economische pariteiten berekend die zorgen voor gelijkwaardigheid in koopkracht van de pensioenen tussen België en de andere landen van verblijf per 1 juli. De aanpassingscoëfficiënten die zijn berekend voor de pensioenen van de personen die buiten België en Luxemburg verblijven, worden verkregen door de economische pariteiten en de wisselkoersen op 1 juli aan elkaar te relateren. Overeenkomstig artikel 17, lid 3, van bijlage VII bij het Statuut zijn deze coëfficiënten rechtstreeks van toepassing op de overmakingen door de ambtenaren en de andere personeelsleden. Overeenkomstig artikel 20 van bijlage XIII bij het Statuut zijn de aanpassingscoëfficiënten voor de pensioenen uitsluitend van toepassing op het deel van het pensioen dat overeenkomt met de vóór 1 mei 2004 verworven rechten.

Rechtsgrondslag


De rechtsgrondslag is het Statuut, en met name de artikelen 63 en 64.

Subsidiariteits- en evenredigheidsbeginsel

|| Het voorstel is om de volgende redenen in overeenstemming met het subsidiariteits- en het evenredigheidsbeginsel: - Het voorstel heeft betrekking op een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie valt.

- Artikel 64 van het Statuut voorziet in een verordening van de Raad.

- De financiële last is het rechtstreekse gevolg van de toepassing van het Statuut.

3.

Gevolgen voor de begroting



De gevolgen van de wijziging van de aanpassingscoëfficiënten voor de administratieve uitgaven en voor de ontvangsten worden uiteengezet in bijgaand financieel memorandum.