Toelichting bij JOIN(2014)24 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1210/2003 betreffende bepaalde specifieke restricties op de economische en financiële betrekkingen met Irak

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Bij Verordening (EG) nr. 1210/2003 van de Raad zijn bepaalde beperkende maatregelen tegen Irak vastgesteld overeenkomstig Gemeenschappelijk Standpunt 2003/495/GBVB en Resolutie 1483 (2003) van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Krachtens artikel 4, lid 4, van die verordening mogen er geen economische middelen direct of indirect ter beschikking worden gesteld van of ten behoeve van de in de bijlage IV genoemde natuurlijke personen of rechtspersonen, lichamen of entiteiten, indien die personen, lichamen of entiteiten daardoor in staat worden gesteld tegoeden, goederen of diensten te verkrijgen. 

Op X juli 2014 hechtte de Raad zijn goedkeuring aan Besluit 2014/.../GBVB betreffende beperkende maatregelen tegen Irak teneinde geen tegoeden of economische middelen direct of indirect ter beschikking te stellen van of ten behoeve van de in artikel 2, onder b),  genoemde personen en entiteiten, behoudens specifieke vrijstellingen, namelijk wanneer de verstrekking van deze tegoeden en economische middelen noodzakelijk is voor het dekken van uitgaven voor de basisbehoeften, uitsluitend bestemd is voor de betaling van honoraria en de vergoeding van gemaakte kosten in verband met de verlening van juridische diensten, bestemd is voor kosten voor het aanhouden of beheren van bevroren tegoeden of economische middelen, of noodzakelijk is voor het betalen van buitengewone uitgaven. Overeenkomstig Besluit 2014/…/GBVB van de Raad dient Verordening (EG) nr. 1210/2003 daarom dienovereenkomstig te worden gewijzigd.