Toelichting bij COM(2014)77 - Goedkeuring van de sluiting door de Commissie, namens Euratom, van een protocol bij de associatieovereenkomst met Servië in verband met de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 24 september 2012 heeft de Raad de Commissie gemachtigd namens de Europese Unie en haar lidstaten en de Republiek Kroatië onderhandelingen te openen met Servië met het oog op de sluiting van een protocol bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Servië, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie.

Twee onderhandelingsrondes vonden plaats op 28 januari 2013 en op 13 maart 2013 en werden gevolgd door nadere technische verduidelijkingen en correspondentie. Het protocol is op 10 december 2013 door de Commissie en de regering van Servië geparafeerd. De tekst van het ontwerpprotocol is aan dit besluit gehecht.

De Commissie stelt voor dat de Raad namens de Europese Unie besluit tot ondertekening en voorlopige toepassing van het protocol en het protocol namens de Europese Unie en haar lidstaten sluit. Ook de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) is partij bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst. Wat de sluiting van het protocol namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie betreft, stelt de Commissie voor dat de Raad zijn goedkeuring verleent overeenkomstig artikel 101, lid 2, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie.

Overeenkomstig artikel 101 van het Euratom-Verdrag wordt het besluit betreffende de ondertekening van de overeenkomst vastgesteld door de Commissie en wordt het besluit betreffende de sluiting van de overeenkomst vastgesteld door de Commissie met goedkeuring van de Raad. Het is daarom noodzakelijk afzonderlijke besluiten vast te stellen voor de ondertekening en de sluiting van het protocol door de EU en door de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie.

Ten aanzien van de sluiting van het protocol namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie stelt de Commissie voor dat de Raad:

– zijn goedkeuring verleent overeenkomstig artikel 101, tweede alinea, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie.

Aanbeveling voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

houdende goedkeuring van de sluiting door de Commissie, namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, van een protocol bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Servië, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, en met name artikel 101, tweede alinea,

Gezien de aanbeveling van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

Op 24 september 2012 heeft de Raad de Commissie gemachtigd onderhandelingen te openen met Servië met het oog op de sluiting van een protocol bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Servië, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie (hierna 'het protocol' genoemd).

Deze onderhandelingen werden met succes afgerond met de parafering van het protocol op 10 december 2013.

De sluiting van het protocol door de Commissie dient te worden goedgekeurd ten aanzien van de onderdelen die tot de bevoegdheid van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie behoren.

De ondertekening en de sluiting van het protocol zijn onderworpen aan een afzonderlijke procedure met betrekking tot de onderdelen die tot de bevoegdheid van de Unie en de lidstaten behoren,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Enig artikel

De sluiting door de Commissie, namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, van het protocol bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Servië, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie, wordt goedgekeurd.

De tekst van het protocol is gehecht aan het besluit betreffende de ondertekening ervan.

Gedaan te Brussel,

                                                                       Voor de Raad

                                                                       De voorzitter