Toelichting bij COM(2013)780 - Sluiting van een protocol bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst met Macedonië om rekening te houden met de toetreding van Kroatië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 24 september 2012 heeft de Raad de Commissie gemachtigd namens de Europese Unie en haar lidstaten en de Republiek Kroatië onderhandelingen te openen met de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië met het oog op de sluiting van een protocol bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie.

Deze onderhandelingen werden aangevat op 18 december 2012 na voorafgaand technisch overleg met de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië. Verdere onderhandelingsronden hebben plaatsgevonden op 25 januari 2013 en 10 april 2013. De regering van de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië bevestigde haar instemming met het protocol op 25 oktober 2013. Het protocol wordt aangepast aan het douanetarief van de EU van 2013 en de geleidelijke afschaffing van de douanerechten in het kader van de stabilisatie- en associatieovereenkomst. De tekst van het protocol is hieraan gehecht.

De Commissie stelt voor dat de Raad namens de Europese Unie besluit tot ondertekening en voorlopige toepassing van het protocol en het protocol namens de Europese Unie en haar lidstaten sluit. Wat de sluiting van het protocol namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie betreft, stelt de Commissie voor dat de Raad zijn goedkeuring verleent overeenkomstig artikel 101, lid 2, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie.

Het aangehechte voorstel betreft een besluit van de Raad betreffende de sluiting van het protocol. De Commissie stelt voor dat de Raad:

- het protocol namens de Europese Unie en haar lidstaten sluit.