Toelichting bij JOIN(2013)26 - Amenderen richtlijn (EG) Nr. 147/2003 betreft de beperkende maatregelen jegens Somalië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Bij Verordening (EG) nr. 147/2003 van de Raad betreffende een aantal beperkende maatregelen ten aanzien van Somalië wordt een algemeen verbod ingesteld op het verstrekken van technisch advies, bijstand, opleiding, financiering en financiële bijstand in verband met militaire activiteiten aan personen, entiteiten of lichamen in Somalië.

2. Op 24 juli 2013 hechtte de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn goedkeuring aan Resolutie 2111 (2013), waarbij de reikwijdte van het wapenembargo werd gewijzigd door een afwijking toe te staan op het verbod op bijstand in verband met wapens en militaire uitrusting bestemd voor ondersteuning van of gebruik door de bijstandsmissie van de VN in Somalië (UNSOM) en de EU-opleidingsmissie in Somalië (EUTM).

3. De Raad zal spoedig een besluit vaststellen tot wijziging van Besluit 2010/231/GBVB met het oog op het toestaan van deze afwijking.

4. Ter uitvoering van deze maatregelen is verder optreden van de Unie nodig.

5. De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de Europese Commissie stellen voor Verordening (EG) nr. 147/2003 dienovereenkomstig te wijzigen.