Toelichting bij COM(2013)546 - Ondertekening en voorlopige toepassing van een protocol bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst met Montenegro vanwege de toetreding van Kroatië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 24 september 2012 heeft de Raad de Commissie gemachtigd namens de Europese Unie en haar lidstaten en de Republiek Kroatië onderhandelingen te openen met Montenegro met het oog op de sluiting van een protocol bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Montenegro, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie.

De onderhandelingen hierover zijn op 22 november 2012 van start gegaan, na voorafgaand technisch overleg met Montenegro. Verdere onderhandelingsronden hebben plaatsgevonden op 25 januari 2013 en 7 maart 2013. Het protocol is op 16 mei 2013 door de Commissie en de regering van Montenegro geparafeerd. De tekst van het geparafeerde protocol is aan het besluit gehecht.

De Commissie stelt voor dat de Raad namens de Europese Unie besluit tot ondertekening en voorlopige toepassing van het protocol en het protocol namens de Europese Unie en haar lidstaten sluit. Wat de sluiting van het protocol namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie betreft, stelt de Commissie voor dat de Raad zijn goedkeuring verleent overeenkomstig artikel 101, lid 2, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie.

Het aangehechte voorstel betreft een besluit van de Raad betreffende de ondertekening en voorlopige toepassing van het protocol. De Commissie stelt voor dat de Raad:

– een besluit neemt over de ondertekening en de voorlopige toepassing van het protocol namens de Europese Unie.