Toelichting bij COM(2013)432 - Ondertekenen partnerschapsovereenkomst met Indonesië inzake wetshandhaving, governance en export van houtproducten uit de bosbouw naar de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Het door de Raad in 2003[1] goedgekeurde actieplan voor wetshandhaving, governance en handel in de bosbouw (FLEGT)[2] omvat onder meer steun voor de houtproducerende landen, multilaterale samenwerking om de handel in illegaal hout te bestrijden, steun voor initiatieven van de particuliere sector en maatregelen voor het tegengaan van investeringen in activiteiten die illegaal kappen aanmoedigen. De hoeksteen van het actieplan is de sluiting van FLEGT-partnerschappen tussen de EU en de houtproducerende landen om een einde te maken aan de illegale houtkap. In 2005 heeft de Raad zijn goedkeuring gehecht aan Verordening (EG) nr. 2173/2005[3], waarbij een mechanisme wordt ingesteld om te controleren of de houtproducten die onder de FLEGT-partnerschappen in de Unie worden ingevoerd, aan de wettelijke eisen voldoen.

In december 2005 heeft de Raad de Commissie opgedragen om met houtproducerende landen te onderhandelen over FLEGT-partnerschapovereenkomsten[4].

De onderhandelingen tussen de Commissie en Indonesië zijn in januari 2007 begonnen. De Commissie werd daarin bijgestaan door een aantal lidstaten, met name het Verenigd Koninkrijk, dat middelen ter beschikking stelde om het proces in Indonesië te vergemakkelijken. De Commissie heeft de Raad voortdurend op de hoogte gehouden van de vorderingen door middel van verslagen aan de werkgroep bosbouw en aan de EU-ambassades in Indonesië.

De overeenkomst bevat alle elementen van de onderhandelingsrichtsnoeren die door de Raad zijn goedgekeurd. In de overeenkomst worden met name het kader, de instellingen en de systemen voor het FLEGT-vergunningensysteem vastgelegd. Zo wordt hierin het kader voor toezicht op de naleving van de wetgeving en voor de onafhankelijke controle vastgesteld. Dit vormt een gedetailleerde beschrijving van de structuren waarmee de wettigheid wordt gewaarborgd van hout dat met een FLEGT-vergunning wordt ingevoerd.

De vrijwillige partnerschapsovereenkomst richt zich in het bijzonder op governance en wetshandhaving, en biedt via het vergunningensysteem de garantie dat het hout in Indonesië legaal wordt geproduceerd. Dit is een belangrijk engagement van Indonesië om het hardnekkige probleem van de illegale houtkap aan te pakken. De FLEGT-vergunning zal een geruststelling zijn voor de EU-markt dat de houtproducten uit Indonesië afkomstig zijn uit bronnen die aan de wettelijke eisen voldoen.

De wetgeving waarvan de naleving moet worden gecontroleerd, is bepaald na een uitgebreid overlegproces met belanghebbenden in Indonesië. Indonesië zal samenwerken met een onafhankelijke auditeur die regelmatige openbare verslagen zal opstellen over de doeltreffendheid van het systeem. De overeenkomst heeft voorts tot doel de transparantie in de sector te vergroten, onder meer door toepassing van wetgeving inzake de vrijheid van informatie in Indonesië.

De overeenkomst gaat verder dan de lijst van producten van bijlage II bij de FLEGT-verordening (Verordening (EG) nr. 2173/2005) en omvat tal van verhandelde houtproducten.

In de overeenkomst wordt bepaald dat de invoer aan de grenzen van de Unie zal worden gecontroleerd overeenkomstig de FLEGT-verordening (Verordening (EG) nr. 2173/2005) en de daarbij behorende uitvoeringsverordening (Verordening (EG) nr. 1024/2008). De overeenkomst bevat een beschrijving van de FLEGT-vergunning voor Indonesië, die is opgesteld volgens de regels van voornoemde verordening.

Bij de overeenkomst wordt een mechanisme voor dialoog en samenwerking met de Unie op het gebied van FLEGT ingesteld, met name het gemengd comité voor de tenuitvoerlegging van de overeenkomst. Ook worden de beginselen vastgelegd voor inspraak van belanghebbenden, sociale waarborgen, verantwoordingsplicht en transparantie alsmede toezicht op en verslaglegging over de tenuitvoerlegging van de overeenkomst.

Het FLEGT-vergunningensysteem moet eind 2013 volledig operationeel zijn. Het systeem zal aan de hand van de in de overeenkomst vastgestelde criteria worden getoetst voordat de EU de FLEGT-vergunningen zal beginnen te aanvaarden.