Toelichting bij COM(2013)435 - Goedkeuring aanpassing van het macro-economisch aanpassingsprogramma van Ierland

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op verzoek van Ierland heeft de Raad op 7 december 2010 financiële bijstand aan Ierland verleend (Uitvoeringsbesluit 2011/77/EU). De financiële bijstand is verleend ter ondersteuning van een krachtig economisch en financieel hervormingsprogramma dat erop gericht is het vertrouwen te herstellen om de economie wederom op een duurzaam groeipad te brengen, en de financiële stabiliteit in Ierland, de eurozone en de EU te vrijwaren.

In lijn met artikel 3, lid 9, van Besluit 2011/77/EU heeft de Commissie, samen met het IMF en in samenspraak met de ECB, voor de tiende maal getoetst welke vorderingen de Ierse autoriteiten bij de uitvoering van de overeengekomen maatregelen maken, hoe doeltreffend deze zijn en welk economisch en sociaal effect ze sorteren.

Rekening houdend met nieuwe informatie, heeft de Commissie bij voorstel [referentie invoegen] voorgesteld Besluit 2011/77/EU te wijzigen.

Een bijkomend besluit is noodzakelijk na de inwerkingtreding van het 'twopack' (meer bepaald Verordening (EU) nr. 472/2013) dat eveneens oplegt hoe de beleidsvoorwaarden waarop een economische aanpassingsprogramma steunt, moeten worden gewijzigd. Verordening (EU) nr. 472/2013) geldt voor bestaande macro-economische aanpassingsprogramma's die vanaf de inwerkingtreding van de verordening ingevoerd zijn, waardoor bij aanpassingen de procedure van artikel 7, lid 5, moet worden gevolgd.