Toelichting bij JOIN(2013)20 - 193e wijziging van Verordening (EG) nr. 881/2002 tot vaststelling van beperkende maatregelen tegen sommige personen en entiteiten die banden hebben met Al-Qa‘ida

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Verordening (EG) nr. 881/2002 voorziet in de bevriezing van tegoeden en economische middelen van personen en entiteiten die banden hebben met het Al-Qa‘ida-netwerk.

Het Sanctiecomité van de VN-Veiligheidsraad heeft op 21 februari 2013 besloten één natuurlijke persoon, Usama Muhammed Awad Bin Laden, te schrappen van de lijst van personen, groepen en entiteiten waarvan de tegoeden en economische middelen moeten worden bevroren. Het Sanctiecomité heeft echter besloten dat de lidstaten, voor zij tegoeden vrijgeven die waren bevroren omdat Usama Bin Laden op de lijst stond, bij het Sanctiecomité een verzoek tot vrijgave van de tegoeden of economische middelen moeten indienen, en zekerheid moeten bieden dat de tegoeden of economische middelen niet, direct of indirect, zullen worden overgedragen aan personen, groepen of entiteiten die op de lijst staan.

Met het oog op de doeltreffende uitvoering van het besluit van het Sanctiecomité is het noodzakelijk dat Usama Bin Laden op de lijst in bijlage I bij Verordening (EG) nr. 881/2002 blijft staan en dat wordt voorzien in aanvullende uitzonderingen op de bevriezingsmaatregelen overeenkomstig punt 32 van Resolutie 2083 (2012) van de VN-Veiligheidsraad.

Deze maatregel valt onder het toepassingsgebied van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en derhalve is, om te garanderen dat hij in alle lidstaten door de marktdeelnemers uniform wordt toegepast, EU-regelgeving noodzakelijk voor de tenuitvoerlegging van de maatregelen.

De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de Europese Commissie stellen voor Verordening (EG) nr. 881/2002 dienovereenkomstig te wijzigen.