Toelichting bij COM(2013)274 - Wijziging verordening nav de goederenstroom in en uit gebieden waarover de regering van Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Op grond van artikel 2 van Protocol nr. 10 bij de Toetredingsakte van 2003 heeft de Raad bij Verordening (EG) nr. 866/2004 (hierna “de groenelijnverordening” genoemd) voorzien in een regeling met speciale voorschriften ten aanzien van goederen, diensten en personen die de lijn overschrijden tussen de gebieden van de Republiek Cyprus waarover de regering van de Republiek Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent, en de gebieden waarover de regering van de Republiek Cyprus wel feitelijk het gezag uitoefent.

In bijlage I bij de groenelijnverordening wordt een lijst gegeven van goedgekeurde doorlaatposten. In de loop van de jaren heeft het toegenomen aantal goedgekeurde doorlaatposten tot gevolg gehad dat er steeds meer mensen de groene lijn overschrijden.

Deze wijziging beoogt een regeling te treffen voor het verkeer van goederen die worden gebracht buiten de gebieden waarover de regering van de Republiek Cyprus feitelijk het gezag uitoefent, en die opnieuw in deze gebieden worden binnengebracht via een van de doorlaatposten als bedoeld in bijlage I, na te zijn vervoerd via de gebieden waarover de regering van de Republiek Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent. De wijziging heeft specifiek tot doel om landbouwers uit de afgelegen regio van Kato Pyrgos in staat te stellen hun producten naar de markt van Nicosia te brengen in veel kortere tijd dan vóór de opening van de doorlaatpost Kato Pyrgos-Karavostasi.

1.

Juridische elementen van het voorstel



Deze wijziging stelt een regeling vast die van toepassing is op goederen die worden gebracht buiten de gebieden waarover de regering van de Republiek Cyprus feitelijk het gezag uitoefent, en die opnieuw in deze gebieden worden binnengebracht, na te zijn vervoerd via de gebieden waarover de regering van de Republiek Cyprus niet feitelijk het gezag uitoefent.

De verantwoordelijkheid voor de controle aan de doorlaatposten berust bij de autoriteiten van de Republiek Cyprus. Deze wijziging stelt vast op welke wijze deze controle moet worden uitgevoerd, welke documenten moeten worden overgelegd en hoeveel tijd is toegestaan tussen het ogenblik waarop de goederen worden gebracht buiten de gebieden waarover de regering van de Republiek Cyprus feitelijk het gezag uitoefent, en het ogenblik waarop de goederen opnieuw worden binnengebracht.

De bepalingen van deze verordening verzekeren een hoog niveau van bescherming van de gezondheid van mens en dier door een verbod op het vervoer van levende dieren en door de vaststelling van vereisten voor toegestaan verkeer van dierlijke producten. Er wordt ook vastgesteld welke maatregelen de bevoegde autoriteiten van de Republiek Cyprus moeten nemen indien zij op basis van de relevante informatie die hun ter beschikking staat, en rekening houdend met de noodzaak om een hoog niveau van bescherming van de gezondheid van mens en dier te verzekeren, van oordeel zijn dat de tijdspanne als bedoeld in de vorige alinea in ruime mate is overschreden.