Toelichting bij COM(2013)218 - Ondertekening raamovereenkomst met Kosovo over het kader waarbinnen Kosovo participeert in EU programma's

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De Europese Commissie deed in haar mededeling “Kosovo* – Op weg naar de Europese Unie” uit 2009 (COM(2009) 534 definitief) de aanbeveling om te onderzoeken of het nuttig is een kaderovereenkomst te sluiten inzake de algemene beginselen voor de deelname aan EU-programma’s, en zo ja, richtsnoeren op te stellen voor onderhandelingen daarover. De Commissie legde in maart 2011 een voorstel voor onderhandelingsrichtsnoeren voor aan de Raad. De Raad Buitenlandse Zaken keurde het voorstel voor onderhandelingsrichtsnoeren op 22 oktober 2012 goed. De Raad Algemene Zaken toonde zich op 11 december 2012 verheugd over de wijze waarop de Europese Commissie de onderhandelingen voert over de deelname van Kosovo aan EU-programma’s en over het voornemen van de Commissie om in de eerste helft van 2013 aan de Raad verslag uit te brengen. Kosovo heeft zijn instemming met de ontwerpkaderovereenkomst op 16 januari 2013 schriftelijk bevestigd.

1.

Juridische elementen van het voorstel



De rechtsgrondslag voor het voorstel is artikel 212 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, in samenhang met artikel 218, lid 5, VWEU. De materiële rechtsgrondslag is artikel 212 VWEU, aangezien het doel en de inhoud van de maatregel bestaan in economische, financiële en technische samenwerking met Kosovo in de zin van dat artikel.