Toelichting bij JOIN(2013)3 - Amendering Verordening nr. 329/2007 aangaande beperkende maatregelen tegen Noord Korea

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Verordening (EG) nr. 329/2007 van de Raad van 27 maart 2007 geeft uitvoering aan maatregelen waarin is voorzien bij Besluit 2010/800/GBVB van de Raad van 22 december 2010 betreffende beperkende maatregelen tegen de Democratische Republiek Korea (hierna “Noord-Korea” genoemd).

Op 18 februari 2013 stelde de Raad Besluit 2013/88/GBVB tot wijziging van Besluit 2010/800/GBVB betreffende beperkende maatregelen tegen de Democratische Volksrepubliek Korea vast, waarin aanvullende beperkende maatregelen worden vastgesteld.

Deze aanvullende maatregelen omvatten een extra criterium voor autonome aanwijzing door de Unie, verbodsbepalingen op de levering van extra goederen die verband houden met de programma's van Noord-Korea betreffende massavernietigingswapens, alsook verbodsbepalingen in verband met goud, edelmetaal en diamanten, nieuw gedrukte of geslagen Noord-Koreaanse bankbiljetten en munten, en overheidsobligaties.

De maatregelen omvatten ook verbodsbepalingen in verband met de opening van nieuwe bijkantoren, dochtermaatschappijen of vertegenwoordigingen van Noord-Koreaanse banken op het grondgebied van de lidstaten, en het oprichten van nieuwe joint ventures.

Voorts mogen overeenkomstig punt 13 van Resolutie 2087 (2013) van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties geen vorderingen in verband met de uitvoering van een overeenkomst of transactie die onderworpen is aan maatregelen waartoe uit hoofde van relevante resoluties van de VN-Veiligheidsraad is besloten, of aan maatregelen van de Unie die aansluiten bij de relevante besluiten van de VN-Veiligheidsraad of die onder deze verordening vallen, worden toegewezen aan de op de lijsten vermelde personen en entiteiten of aan andere personen en entiteiten in Noord-Korea.

Gezien artikel 215 VWEU dient de Unie verdere actie te ondernemen om uitvoering te geven aan deze maatregelen.

De hoge vertegenwoordiger van de EC voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de Commissie dienen derhalve een voorstel te doen om Verordening (EU) nr. 329/2007 dienovereenkomstig te wijzigen.