Toelichting bij JOIN(2012)32 - Wijziging van Verordening 270/2011 betreffende beperkende maatregelen tegen bepaalde personen, entiteiten en lichamen vanwege de situatie in Egypte

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Op 21 maart 2011 heeft de Raad Besluit 2011/172/GBVB betreffende beperkende maatregelen tegen bepaalde personen, entiteiten en lichamen vanwege de situatie in Egypte vastgesteld.

Besluit 2012/…./GBVB van de Raad van …. behelst een wijziging van de uitzonderingen bepaald in artikel 1 van Besluit 2011/172/GBVB van de Raad en breidt hun reikwijdte uit om de vrijgave mogelijk te maken van tegoeden of economische middelen als zij nodig zijn om te voldoen aan een justitieel of administratief vonnis dat in de EU is uitgesproken, of aan een gerechtelijk vonnis dat in een lidstaat uitvoerbaar is.

Om uitvoering te geven aan dit besluit moet Verordening (EU) nr. 270/2011 van de Raad van 21 maart 2011 betreffende beperkende maatregelen tegen bepaalde personen, entiteiten en lichamen vanwege de situatie in Egypte worden gewijzigd.

Artikel 9 van Verordening (EU) nr. 270/2011 heeft betrekking op het delen van informatie door personen, entiteiten en lichamen om de naleving van de verordening te vergemakkelijken. Overeenkomstig artikel 9, lid 2, mag verstrekte en ontvangen informatie uitsluitend worden gebruikt voor de doeleinden waarvoor de informatie is verstrekt of ontvangen. Deze wijziging verduidelijkt dat dit lidstaten niet belet dergelijke informatie overeenkomstig nationale wetgeving uit te wisselen met Egypte en met andere lidstaten om wederrechtelijk verkregen vermogensbestanddelen in bepaalde omstandigheden terug te vorderen.

De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de Europese Commissie stellen voor Verordening (EU) nr. 270/2011 van de Raad van 21 maart 2011 dienovereenkomstig te wijzigen.