Toelichting bij COM(2012)377 - Instelling van tijdelijke bijzondere maatregelen betreffende de aanwerving van ambtenaren en tijdelijke functionarissen van de EU naar aanleiding van de toetreding van Kroatië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Bijgaande ontwerpverordening betreft de aspecten van de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie op 1 juli 2013 die met aanwerving verband houden.

Bij eerdere uitbreidingen zijn specifieke maatregelen vastgesteld voor de aanwerving van onderdanen van de toetredende landen. Daartoe was een verordening van de Raad nodig waarbij tijdelijk werd afgeweken van de in het ambtenarenstatuut[1] opgenomen bepalingen inzake aanwerving.

De belangrijkste kenmerken van het voorstel zijn:

1. de afwijking van het ambtenarenstatuut zal duren tot en met 30 juni 2018;

2. de verordening voorziet in de organisatie van vergelijkende onderzoeken voor de selectie op nationale basis van ambtenaren uit Kroatië;

3. nog voordat dit land daadwerkelijk tot de Unie is toegetreden, kunnen dergelijke vergelijkende onderzoeken worden gehouden en op basis daarvan lijsten van geschikte kandidaten worden opgesteld. Pas nadat een nieuwe lidstaat tot de Unie is toegetreden, kunnen zijn onderdanen als ambtenaar bij de Europese instellingen worden aangesteld;

4. de instellingen kunnen afwijken van de verplichting vacatures binnen de instellingen te publiceren. Desgewenst kunnen zij evenwel toch overgaan tot publicatie.

Elke instelling bepaalt hoeveel ambtenaren en tijdelijke functionarissen uit de kandidaat‑lidstaat zij op grond van de afwijkende bepalingen van deze verordening in dienst zal nemen.

2. UITKOMSTEN VAN HET OVERLEG MET DE BELANGHEBBENDEN EN DE EFFECTBEOORDELINGEN

Niet van toepassing.

1.

Juridische elementen van het voorstel



Er wordt voorgesteld af te wijken van artikel 4, tweede en derde alinea, van artikel 7, lid 1, van artikel 27 en van artikel 29, lid 1, onder a) en b), van het ambtenarenstatuut, en van de regeling welke van toepassing is op de andere personeelsleden van de Europese Unie, in de mate waarin die regeling voorziet in de toepassing van de genoemde bepalingen van het ambtenarenstatuut op de aanwerving van tijdelijke functionarissen.