Toelichting bij COM(2012)406 - Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD gericht tot Spanje inzake specifieke maatregelen om de financiële stabiliteit te versterken

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

In de afgelopen tijd is Spanje op de financiële markten onder steeds grotere druk komen te staan. De marktonzekerheid betrof de situatie in het bankwezen, dat te lijden heeft gehad onder het uiteenspatten van de zeepbel op de vastgoedmarkt en onder de economische recessie die daarop volgde. Bijgevolg hebben diverse Spaanse banken grote hoeveelheden probleemactiva op de balans staan. Daardoor zijn zorgen ontstaan over de levensvatbaarheid van een aantal van deze banken.

Op 9 juni is de Eurogroep geïnformeerd over het voornemen van de Spaanse autoriteiten om financiële bijstand aan te vragen voor de herkapitalisatie van hun banksector. De Eurogroep heeft verklaard dat zij bereid was om een dergelijk verzoek in te willigen, en heeft Spanje financiële bijstand toegezegd waarmee in de geraamde behoefte aan kapitaal, inclusief een extra veiligheidsmarge, kon worden voorzien. Opgeteld ging het om een geraamd bedrag van 100 miljard EUR.

Op 25 juni 2012 heeft de Spaanse regering in het kader van de lopende herstructurering en herkapitalisatie van het Spaanse bankwezen om externe financiële bijstand verzocht. Nadat de resultaten van de eerste fase van de onafhankelijke evaluatie van de balansen van de banken op 21 juni 2012 bekend waren geworden, is een formeel verzoek ingediend. De bijstand wordt gevraagd in het kader van de voorwaarden voor financiële steun uit de EFSF voor de herkapitalisatie van financiële instellingen.

Daarna hebben de Europese Commissie, in samenwerking met de ECB, de Europese Bankautoriteit (EBA) en het IMF, het Spaanse verzoek om dergelijke bijstand onderworpen aan een onafhankelijke evaluatie. De uitkomst daarvan was dat Spanje aan de voorwaarden voldoet om ervoor in aanmerking te komen.

De staatshoofden en regeringsleiders hebben op de top van de eurozone op 29 juni 2012 aangegeven dat de bijstand, zonder een hogere rangorde te krijgen, aan het ESM zal worden overgedragen zodra deze instelling volledig operationeel is. Wanneer er een algemeen toezichtsmechanisme voor banken in het eurogebied is ingevoerd waarbij ook de ECB betrokken is, kan het ESM de mogelijkheid krijgen om de banken rechtstreeks via een nieuw instrument te herkapitaliseren.