Toelichting bij COM(2012)343 - Verlenging van de toepassing en bijwerking van Beschikking 2003/17/EG over de gelijkwaardigheid van zaaizaad uit derde landen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De richtlijnen van de Raad betreffende het in de handel brengen van zaaizaad van groenvoedergewassen, van zaaigranen, van bietenzaad en van zaaizaad van oliehoudende planten en vezelgewassen regelen het in de handel brengen op de interne markt van zaaizaad van de in die richtlijnen genoemde gewassen. Om de handel te vergemakkelijken en om snel op de marktvraag te kunnen reageren, bieden die richtlijnen de Raad de mogelijkheid regels vast te stellen voor het verlenen van vergunningen voor de invoer van zaaizaad uit derde landen op grond van een gelijkwaardigheidssysteem.

1.

Uitkomst van de raadpleging van belanghebbenden en effectbeoordeling



2.

Juridische elementen van het voorstel



Beschikking 2003/17/EG van de Raad[1] bevat de lijst van erkende landen voor de toepassing van het gelijkwaardigheidsbeginsel bij de invoer, geeft nauwkeurig aan aan welke eisen moet worden voldaan en beperkt met name de periode waarvoor de gelijkwaardigheid wordt erkend tot vijf jaar, met de mogelijkheid van verlenging wanneer aan alle relevante eisen wordt voldaan.

Die periode loopt af op 31 december 2012. Om de noodzakelijke bevoorrading van de EU-markt met zaaizaad te waarborgen, moet deze regeling worden verlengd door de uiterste termijn te wijzigen in 31 december 2022. Momenteel is de tijdelijke verlenging voorzien voor slechts vijf jaar. De herziening van de nieuwe verordening betreffende zaaizaad en teeltmateriaal (in het kader van een medebeslissingsprocedure) gaat evenwel pas in september 2012 van start, terwijl daarna nog specifieke uitvoeringsmaatregelen moeten worden goedgekeurd. Daarom lijkt een termijn van tien jaar noodzakelijk om te vermijden dat die termijn gedurende dit proces verstrijkt.

In bijlage I bij Beschikking 2003/17/EG wordt Joegoslavië genoemd als een van de landen waarvoor de gelijkwaardigheidsregeling geldt. Enkele andere landen zijn nu in de plaats gekomen van het vroegere Joegoslavië. Slovenië is lid van de Europese Unie, Kroatië wordt door Beschikking 2003/17/EG al als gelijkwaardig erkend en Servië moet worden toegevoegd omdat het lid is van de OESO-regeling voor de rassenkeuring van zaad dat is bestemd voor het internationale handelsverkeer, alsmede van de International Seed Testing Association (ISTA) wat de bemonstering en het testen van zaaizaad betreft. Joegoslavië moet worden geschrapt. Andere uit het voormalige Joegoslavië voortgekomen landen kunnen niet worden toegevoegd omdat zij geen lid zijn van de OESO of de ISTA. Bovendien zijn de in bijlage I bij Beschikking 2003/17/EG vermelde namen van enkele voor de goedkeuring van en het toezicht op de productie verantwoordelijke autoriteiten gewijzigd.