Toelichting bij COM(2012)32 - Wijziging van Verordening 765/2006 betreffende beperkende maatregelen ten aanzien van Belarus

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Verordening (EG) nr. 765/2006 van de Raad van 18 mei 2006 voorziet in de bevriezing van de tegoeden van president Loekasjenko en bepaalde functionarissen van Belarus.

Bij Besluit 2012/…/GBVB van de Raad van […] januari 2012 heeft de Raad besloten om de beperkende maatregelen inzake de bevriezing van tegoeden en economische middelen toe te passen op i) personen die verantwoordelijk zijn voor ernstige mensenrechtenschendingen of de onderdrukking van het maatschappelijk middenveld en de democratische oppositie, en met name personen met een leidinggevende rol, en ii) personen en entiteiten die profiteren van of steun verlenen aan het Loekasjenko-regime, en met name personen en entiteiten die het regime financieel of materieel steunen.

Deze maatregel valt onder het toepassingsgebied van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en derhalve is regelgeving op het niveau van de Unie noodzakelijk voor de tenuitvoerlegging ervan, met name om te garanderen dat de maatregel in alle lidstaten uniform door de marktdeelnemers wordt toegepast.

De hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de Europese Commissie stellen voor Verordening (EG) nr. 765/2006 van de Raad dienovereenkomstig te wijzigen.