Toelichting bij COM(2011)188 - Standpunt van de EU over de lijst van bepalingen inzake douaneveiligheid die dient te worden vastgesteld krachtens artikel 12 ter, lid 1, van de Overeenkomst met Andorra

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

INHOUD VAN HET VOORSTEL

1) Op 27 januari 2011 hebben de Europese Unie en het Vorstendom Andorra een protocol ondertekend waarbij de in 1990 gesloten douane-unieovereenkomst (hierna 'de Overeenkomst' genoemd) wordt uitgebreid tot douaneveiligheidsmaatregelen. Dit protocol houdt de verplichting in voor Andorra om het acquis communautaire op het vlak van douaneveiligheidsmaatregelen over te nemen.

2) In het protocol wordt bepaald dat de gedetailleerde lijst van deze door Andorra aan te nemen maatregelen wordt vastgelegd door het bij artikel 17 van de Overeenkomst ingestelde Gemengd Comité EG-Andorra. Het gaat in dit geval om bepalingen die betrekking hebben op de aangifte van goederen voordat deze het douanegebied binnenkomen of verlaten, op de geautoriseerde marktdeelnemers alsook op de douaneveiligheidscontroles en het veiligheidsrisicobeheer. De ontwerplijst van de betrokken bepalingen is als bijlage aan dit voorstel voor een besluit van de Raad gehecht.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



De Andorrese douaneautoriteiten hebben ingestemd met het ontwerpbesluit van het Gemengd Comité. Andorra was trouwens reeds in kennis gesteld van deze lijst van communautaire bepalingen die het in het kader van de onderhandelingen over het protocol dient aan te nemen. Thans dient deze lijst officieel te worden bevestigd.

Effectbeoordeling



Er is geen behoefte aan een effectbeoordeling daar het besluit uitvoering geeft aan de Overeenkomst en de inhoud ervan niet wijzigt.

2.

Juridische elementen van het voorstel



1) De Raad wordt verzocht een standpunt van de Europese Unie goed te keuren over een ontwerpbesluit van het Gemengd Comité EG-Andorra betreffende de voornoemde lijst gebaseerd op artikel 207, lid 4, eerste alinea, in verbinding met artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

2) De rechtsgrondslag van het ontwerpbesluit van het Gemengd Comité is artikel 12 ter, lid 1, van de Overeenkomst.

3) Het gaat om een voorstel in het kader van het gemeenschappelijke handelsbeleid dat onder de externe en exclusieve bevoegdheid van de Unie valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de EU-begroting.