Toelichting bij SEC(2009)1062 - Aanbeveling van de Commissie aan de Raad om de onderhandelingsrichtsnoeren voor de handels- en samenwerkingsovereenkomst met Irak te wijzigen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 23 maart 2006 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om met Irak te onderhandelen over een handels- en samenwerkingsovereenkomst en voor die onderhandelingen richtsnoeren opgesteld (doc. 6511/06 COMEM 23 WTO 38 RESTREINT UE).

Tijdens de zevende onderhandelingsronde, die op 25 en 26 februari 2009 in Bagdad plaatsvond, hebben Irak en de Commissie afgesproken om de ontwerpovereenkomst meer gewicht te geven door de oprichting van een Samenwerkingsraad, die regelmatig op ministerieel niveau bijeenkomt, en door de titel te veranderen van 'handels- en samenwerkingsovereenkomst' in 'partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst'.

De Raad heeft dit initiatief zowel voor als na de zevende onderhandelingsronde bekrachtigd (MOG-werkgroep). De Commissie beveelt daarom aan de onderhandelingsrichtsnoeren aan te passen aan deze wijzigingen en verzoekt de Raad de voorgestelde wijzigingen goed te keuren.
2.AANBEVELING

Gezien het bovenstaande beveelt de Commissie aan dat de Raad zijn goedkeuring hecht aan onderstaande wijzigingen van de onderhandelingsrichtsnoeren.

1. Wijziging van de titel van de overeenkomst

- Overal in de onderhandelingsrichtsnoeren wordt de titel van de overeenkomst veranderd van 'handels- en samenwerkingsovereenkomst' in 'partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst'.

2. Oprichting van de Samenwerkingsraad

- In titel III van deel D (Institutionele, algemene en slotbepalingen) wordt een nieuw punt toegevoegd:

"Er wordt een Samenwerkingsraad ingesteld om toezicht uit te oefenen op de tenuitvoerlegging van de overeenkomst. Deze Samenwerkingsraad komt op ministerieel niveau bijeen en onderzoekt alle belangrijke vraagstukken in het kader van deze overeenkomst."

- Het huidige punt D.1 moet worden aangepast aan de oprichting van de Samenwerkingsraad:

Lid 1 – nieuwe tekst

"Er wordt een Samenwerkingscomité ingesteld om de Samenwerkingsraad bij te staan."

Lid 2 – geen wijzigingen.

NL NL