Toelichting bij SEC(2011)249 - Regelingen voor de onderhandelingen over een monetaire overeenkomst met Frankrijk, handelend ten behoeve van de Franse autonome overzeese gemeenschap Saint-Barthélemy

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

- Het eiland Saint-Barthélemy – dat momenteel in de lijst van ultraperifere regio's van de EU is opgenomen – heeft de wens uitgesproken van juridische status te veranderen en een gebied overzee te worden dat onder het vierde deel van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie valt. Bij brief van 30 juni 2010 heeft de Franse president de Europese Raad verzocht een besluit over een dergelijke statuswijziging te nemen. Tijdens zijn vergadering van 29 oktober 2010 heeft de Europese Raad zijn goedkeuring gehecht aan de statuswijziging, die op 1 januari 2012 ingaat.

- De Franse autoriteiten hebben de wens te kennen gegeven de euro in Saint-Barthélemy te handhaven, ondanks het feit dat het eiland niet langer deel zal uitmaken van het grondgebied van de Europese Unie. Het gebruik van de euro als officiële munteenheid buiten de Unie met instemming van de EU is niet zonder precedent: op grond van artikel 219, lid 3, van het Verdrag heeft de EU reeds monetaire overeenkomsten gesloten met het Vorstendom Monaco, de Republiek San Marino en de Staat Vaticaanstad; thans staat zij op het punt een vierde dergelijke overeenkomst te sluiten, namelijk met het Vorstendom Andorra. De euro is ook de officiële munteenheid van Saint-Pierre en Miquelon en Mayotte, twee Franse landen en gebieden overzee.

- Bij bovengenoemde overeenkomsten wordt het officiële gebruik van de euro erkend en wordt gewaarborgd dat de voor de goede werking van de economische en monetaire unie vereiste wetgeving op het betrokken land van toepassing is. De bestreken terreinen omvatten doorgaans de monetaire, bancaire en financiële wetgeving, alsook de diverse wetgevingsbesluiten die op de preventie van fraude, valsemunterij en witwassen van geld betrekking hebben.

- Geen enkel van de bovengenoemde terreinen valt onder de bevoegdheid van de autonome overzeese gemeenschap Saint-Barthélemy. De EU-wetgevingsbesluiten die omzettingsmaatregelen van Frankrijk vereisen zullen dan ook op Saint-Barthélemy van toepassing blijven, maar dat neemt niet weg dat een ad-hocoplossing noodzakelijk is om te waarborgen dat de desbetreffende bestaande en toekomstige wetgevingsbesluiten of ‑instrumenten die rechtstreekse werking hebben (namelijk verordeningen en ECB‑besluiten), op deze autonome overzeese gemeenschap van toepassing blijven.

- De Commissie dient bijgevolg te worden gemachtigd een daartoe strekkende monetaire overeenkomst te sluiten tussen de Europese Unie en de Franse Republiek, handelend ten behoeve van de autonome overzeese gemeenschap Saint-Barthélemy. De ECB dient bij de onderhandelingen over de overeenkomst te worden betrokken.

Aanbeveling voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

van 2.3.2011

betreffende de regelingen voor de onderhandelingen over een monetaire overeenkomst met de Franse Republiek, handelend ten behoeve van de Franse autonome overzeese gemeenschap Saint-Barthélemy

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 219, lid 3,

Gezien de aanbeveling van de Commissie1,

Gezien het advies van de Europese Centrale Bank2,

Overwegende hetgeen volgt:

1. Met ingang van de datum van de invoering van de euro is de Unie bevoegd voor monetaire en wisselkoersaangelegenheden.

2. Het is aan de Raad om besluiten te nemen over de regelingen voor de onderhandelingen over en de sluiting van overeenkomsten inzake aangelegenheden betreffende het monetaire of wisselkoersregime.

3. In het besluit van de Europese Raad van 29 oktober 2010 tot wijziging van de status van het eiland Saint-Barthélemy ten aanzien van de Europese Unie3 is bepaald dat het eiland Saint-Barthélemy met ingang van 1 januari 2012 geen ultraperifere regio van de Unie meer is maar een van de landen en gebieden overzee als bedoeld in het vierde deel van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) wordt.

4. De Franse Republiek heeft zich ertoe verplicht de noodzakelijke overeenkomsten te sluiten opdat deze omschakeling de belangen van de Unie onverlet laat.

5. Frankrijk heeft de EU-instellingen op de hoogte gebracht van zijn voornemen om vast te houden aan de euro als enige munt op Saint-Barthélemy.

6. Er dient derhalve te worden onderhandeld over een monetaire overeenkomst tussen de Europese Unie en de Franse Republiek, handelend ten behoeve van de Franse autonome overzeese gemeenschap Saint-Barthélemy, teneinde te waarborgen dat de desbetreffende EU-wetgeving op Saint-Barthélemy van toepassing blijft,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Bij de onderhandelingen over een monetaire overeenkomst met de Franse Republiek, handelend ten behoeve van de Franse autonome overzeese gemeenschap Saint-Barthélemy, streeft de Europese Unie het volgende na:

a) de Franse Republiek wordt gemachtigd vast te houden aan de euro als enige munt op Saint‑Barthélemy en op het grondgebied daarvan de status van wettig betaalmiddel toe te kennen aan eurobankbiljetten en ‑munten;

b) de EU-wetgevingsbesluiten op de volgende terreinen blijven van toepassing op het grondgebied van het eiland Saint-Barthélemy: monetaire, bancaire en financiële wetgeving (met inbegrip van het toezicht op de betrokken instellingen), voorschriften tot vaststelling van maatregelen die noodzakelijk zijn voor het gebruik van de euro, de voorkoming van witwassen van geld en de preventie van fraude en vervalsing van contanten en girale betaalmiddelen, alsook voorschriften inzake medailles en penningen en inzake statistische rapportageverplichtingen;

c) de voortdurende toepasselijkheid van de desbetreffende EU-wetgevingsbesluiten wordt gewaarborgd:

- ofwel via Franse omzettingsmaatregelen (voor EU-richtlijnen) en via directe handhaving (voor EU-wetgevingsbesluiten die rechtstreekse werking hebben);

- ofwel via een wijziging in het desbetreffende Franse recht, teneinde te waarborgen dat het EU-recht op de onder b) genoemde terreinen volledig en onmiddellijk op Saint-Barthélemy van toepassing is.

Artikel 2

De Commissie voert de onderhandelingen met de Franse Republiek, handelend ten behoeve van het Franse autonome overzeese gebied Saint-Barthélemy. De ECB wordt volledig betrokken bij de onderhandelingen over en dient akkoord te gaan bij aangelegenheden die binnen haar bevoegdheidssfeer vallen.

Artikel 3

De Raad stelt op voorstel van de Commissie een besluit vast waarbij machtiging wordt verleend tot ondertekening en sluiting van de overeenkomst.

Dit besluit is gericht tot de Commissie en de ECB.

Gedaan te Brussel, op 2.3.2011

Voor de Raad

De voorzitter

1PB C … van …, blz. …

2PB C … van …, blz. …

3PB L 325 van 9.12.2010, blz. 4.

NL NL