Toelichting bij COM(2011)67 - Standpunt EU tijdens de vijfde bijeenkomst van de Conferentie van de Partijen bij het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen (POP's) met betrekking tot het voorstel voor een wijziging van bijlage A - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | COM(2011)67 - Standpunt EU tijdens de vijfde bijeenkomst van de Conferentie van de Partijen bij het Verdrag van Stockholm inzake ... |
---|---|
bron | COM(2011)67 ![]() ![]() |
datum | 16-02-2011 |
De algemene doelstelling van het Verdrag van Stockholm is de bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu tegen POP's. Er wordt specifiek verwezen naar de voorzorgbenadering, zoals die is geformuleerd in beginsel 15 van de Verklaring van Rio de Janeiro van 1992 inzake milieu en ontwikkeling. Het beginsel wordt operationeel gemaakt in artikel 8, waarin de regels voor de opneming van andere chemische stoffen in de bijlagen bij het verdrag worden vastgesteld.
Voor de negen opzettelijk geproduceerde chemische stoffen die aanvankelijk in bijlage A van het Verdrag van Stockholm waren opgenomen (aldrin, chloordaan, dieldrin, endrin, heptachloor, hexachloorbenzeen, mirex, toxafeen en PCB's), geldt een verbod op productie en gebruik, behalve wanneer er sprake is van algemene of specifieke vrijstellingen. Daarnaast worden de productie en het gebruik van DDT, een bestrijdingsmiddel dat nog steeds in veel ontwikkelingslanden wordt gebruikt voor de bestrijding van de overbrengers van malaria en andere ziekten, aan strenge beperkingen onderworpen. Ten slotte zijn drie andere stoffen (PCDD/PCDF, HCB en PCB) die onopzettelijk kunnen worden gevormd en kunnen vrijkomen, opgenomen in bijlage C. Deze stoffen werden aangevuld met negen nieuwe stoffen (commercieel octaBDE, commercieel pentaBDE, PFOS, chloordecon, hexabromobifenyl, alfa-hexachloorcyclohexaan, beta-hexachloorcyclohexaan, lindaan en pentachloorbenzeen) die op grond van besluiten tijdens de vierde conferentie van de partijen in mei 2009 aan de bijlagen zijn toegevoegd.
Tijdens de vijfde Conferentie van de Partijen in april 2011 moet een besluit worden genomen betreffende de toevoeging van een nieuwe stof (endosulfan), in 2007 aangemeld door de Europese Unie, aan bijlage A van het Verdrag van Stockholm.
TOEVOEGEN VAN NIEUWE POP’S AAN DE BIJLAGEN BIJ HET VERDRAG
Overeenkomstig artikel 8 van het verdrag kunnen de partijen voorstellen toezenden aan het secretariaat voor opname van een chemische stof in bijlage A, B en/of C. Het secretariaat verifieert of het voorstel de nodige informatie bevat. Indien het voorstel de desbetreffende informatie bevat, wordt het doorgestuurd naar de Toetsingscommissie ter beoordeling van persistente organische verontreinigende stoffen. De toetsingscommissie houdt bij de beoordeling van het voorstel rekening met alle ingediende informatie. Wanneer de toetsingscommissie besluit dat de criteria zijn vervuld, beoordeelt zij het voorstel verder en stelt een ontwerprisicoprofiel op.
Indien uit deze verdere beoordeling blijkt dat de chemische stof, als gevolg van de verspreiding ervan over grote afstand in het milieu, waarschijnlijk tot grote nadelige gevolgen kan leiden voor de gezondheid van de mens en/of voor het milieu zodat mondiale maatregelen gerechtvaardigd zijn, vindt het voorstel doorgang en wordt een risicobeheerevaluatie opgesteld die een analyse van de mogelijke controlemaatregelen omvat. Op basis daarvan doet de toetsingscommissie een aanbeveling omtrent de vraag of de chemische stof door de Conferentie van de Partijen in aanmerking moet worden genomen voor vermelding in bijlage A, B en/of C. Het definitieve besluit wordt door de Conferentie van de Partijen genomen.
REGELS VOOR WIJZIGINGEN VAN DE BIJLAGEN A, B EN/OF C
Overeenkomstig artikel 22 van het verdrag worden de bijlagen A, B en/of C gewijzigd bij besluit van de Conferentie van de Partijen en treden de wijzigingen in werking een jaar na de datum van mededeling door de depositaris van de goedkeuring van wijzigingen aan bijlagen A, B en/of C, behalve voor de partijen die niet onder het toepassingsgebied van de wijzigingen van de bijlage willen vallen.
DE STOF EN HET EU-RECHT
Er is besloten Endosulfan niet op te nemen in de werkingssfeer van Richtlijn 91/414/EEG van de Raad van 15 juli 1991 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen. Alle stoffen die in bijlage A, B en/of C van het Verdrag van Stockholm[5] zullen worden vermeld, moeten ook worden opgenomen in de POP-verordening teneinde te waarborgen dat de EU-implementatie in lijn is met de internationale verplichtingen van de Unie. Naast de beperkingen op bepaalde stoffen bevatten de internationale instrumenten ook rapporteringseisen die eveneens in de verordening zijn opgenomen. Om een beheersbaar overzicht te houden van hoe de EU aan haar internationale verplichtingen voldoet en om een consistente rapportering te waarborgen, moet endosulfan worden toegevoegd aan de betreffende bijlage bij de verordening, zelfs al gelden voor deze stof reeds gedeeltelijke beperkingen op grond van andere communautaire instrumenten.
AANBEVELINGEN VAN DE TOETSINGSCOMMISSIE
De toetsingscommissie heeft tijdens haar vijfde bijeenkomst in oktober 2010 aanbevolen endosulfan (CAS nr.: 115-29-7), aanverwante isomeren (CAS nr.: 959-98-8 en CAS nr.: 33213-65-9) alsmede endosulfansulfaat (CAS No: 1031-07-8) toe te voegen aan de lijst in bijlage A van het verdrag, met specifieke vrijstellingen, en deze aanbeveling overeenkomstig artikel 8, lid 9, van het verdrag ter overweging mee te delen aan de Conferentie van de partijen met het oog op de vergadering van 25 tot en met 29 april 2011.
Mogelijk zal de Conferentie van de Partijen tijdelijke vrijstellingen moeten toestaan voor bepaalde partijen met het oog op de geleidelijke invoering van een verbod op het gebruik van endosulfan, aanverwante isomeren en endosulfansulfaat.
HET EU-STANDPUNT
In het licht van het voorgaande dient de Europese Unie tijdens de vijfde Conferentie van de Partijen bij het Verdrag van Stockholm haar steun te verlenen aan de goedkeuring van de wijziging van het Verdrag van Stockholm door de toevoeging van technisch endosulfan, aanverwante isomeren en endosulfansulfaat aan bijlage A.