Toelichting bij SEC(2000)489 - Ontwerp besluit van het comité douanesamenwerking EG-Turkije betreffende de aanvaarding ter staving van de oorsprong uit de EG of uit Turkije van certificaten inzake goederenverkeer EUR. 1 en van factuurverklaringen, afgegeven door bepaalde landen die met de EG of met Turkije een preferentiële overeenkomst hebben ondertekend

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De douane-unie EG-Turkije heeft betrekking op alle industrieproducten, met uitzondering van EGKS-producten. Basisbesluiten voor de douane-unie zijn Besluit nr. 1/95 van de Associatieraad EG-Turkije inzake de tenuitvoerlegging van de slotfase van de douane-unie en Besluit nr. 1/96 van het Comité Douanesamenwerking EG-Turkije tot vaststelling van toepassingsbepalingen van Besluit nr. 1/95 van de Associatieraad.

2. Overeenkomstig Besluit nr. 1/96 geldt het certificaat inzake goederenverkeer A.TR, afgegeven door de douaneautoriteiten van Turkije of van een lidstaat, als bewijs dat is voldaan aan de noodzakelijke voorwaarden voor de toepassing van de bepalingen inzake het vrije verkeer van goederen tussen de Gemeenschap en Turkije.

3. Sinds 1 januari 1999 is Turkije opgenomen in het stelsel van pan-Europese cumulatie van oorsprongsregels. Wanneer goederen van oorsprong uit de Gemeenschap of Turkije worden uitgevoerd naar een land dat onder dit stelsel valt (EVA, Midden- en Oost-Europa, EER, Baltische staten), en zonder, of na slechts minimale verdere be- of verwerking, worden verzonden naar Turkije respectievelijk naar de Gemeenschap, moet het betrokken land voor deze producten een certificaat inzake goederenverkeer EUR. 1, afgeven of een factuurverklaring ter staving van de communautaire respectievelijk Turkse oorsprong.

4. Voornoemd Besluit nr. 1/96 voorziet niet in een dergelijk bewijs van de oorsprong. De Gemeenschap en Turkije kunnen elkaar daarom niet het preferentiële tarief toekennen waarin in het besluit betreffende de douane-unie wordt voorzien.

5. Turkije is in het stelsel van pan-Europese cumulatie van oorsprongsregels opgenomen om producten uit de Gemeenschap respectievelijk Turkije in aanmerking te doen komen voor diagonale cumulatie met de bedoelde Europese landen. Dit voorstel maakt het mogelijk voor de Gemeenschap en Turkije om certificaten EUR. 1 en factuurverklaringen betreffende de oorsprong, afgegeven door landen die onder het stelsel van pan-Europese cumulatie van oorsprongsregels vallen, te aanvaarden als bewijs van de oorsprong voor producten waarop besluit nr. 1/95 van toepassing is.

De Commissie verzoekt de Raad dit ontwerp ter goedkeuring voor te leggen aan het Comité Douanesamenwerking EG-Turkije.


Ontwerp BESLUIT VAN HET COMITÉ DOUANESAMENWERKING EG-TURKIJE

betreffende de aanvaarding ter staving van de oorsprong uit de Gemeenschap of uit Turkije van certificaten inzake goederenverkeer EUR. 1 en van factuurverklaringen, afgegeven door bepaalde landen die met de Gemeenschap of met Turkije een preferentiële overeenkomst hebben ondertekend


HET COMITÉ DOUANESAMENWERKING,

Gelet op de Overeenkomst van 12 september 1963 waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Economische Gemeenschap en Turkije,

Gelet op Besluit nr. 1/95 van de Associatieraad EG-Turkije van 22 december 1995 inzake de tenuitvoerlegging van de slotfase van de douane-unie  i, inzonderheid op de artikelen 16 en 28,

Overwegende hetgeen volgt:

Besluit nr. 1/96 van het Comité Douanesamenwerking EG-Turkije van 20 mei 1996 tot vaststelling van toepassingsbepalingen van Besluit nr. 1/95 van de Associatieraad EG-Turkije  i bepaalt dat het certificaat inzake goederenverkeer A.TR geldt als bewijs dat is voldaan aan de noodzakelijke voorwaarden voor de toepassing van de bepalingen inzake het vrije verkeer van industriële producten tussen de Gemeenschap en Turkije.

De Gemeenschap en Turkije hebben preferentiële overeenkomsten ondertekend met de volgende Europese landen: Bulgarije, Estland, Hongarije, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland.

Deze overeenkomsten bepalen dat de preferentiële oorsprong wordt aangetoond door middel van een certificaat inzake goederenverkeer EUR. 1 of een factuurverklaring.

Wanneer goederen van oorsprong uit de Gemeenschap of Turkije, als bedoeld in voornoemde overeenkomsten, uit de Gemeenschap of uit Turkije naar een van voornoemde landen worden uitgevoerd, en zonder verdere be- of verwerking of na slechts minimale be- of verwerking te hebben ondergaan vervolgens worden verzonden naar Turkije respectievelijk naar de Gemeenschap, moet het betrokken land voor deze producten een certificaat inzake goederenverkeer EUR. 1 afgeven of een factuurverklaring ter staving van de communautaire respectievelijk Turkse oorsprong.

Als gevolg van het bovenstaande kunnen de Gemeenschap en Turkije elkaar niet de preferentiële tariefbehandeling toekennen waarin in voornoemd Besluit nr. 1/95 wordt voorzien,


BESLUIT:

Artikel 1

1. Producten van oorsprong uit de Gemeenschap in de zin van de overeenkomsten die deze heeft gesloten met Bulgarije, Estland, Hongarije, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland, waarop Besluit nr. 1/95 van de Associatieraad EG-Turkije van toepassing is, genieten in Turkije de preferentiële tariefbehandeling waarin in voornoemd besluit wordt voorzien, indien zij worden vergezeld van een in een van die landen afgegeven certificaat inzake goederenverkeer EUR. 1 of een factuurverklaring waaruit hun communautaire oorsprong blijkt.

2. Producten van oorsprong uit Turkije in de zin van de overeenkomsten die deze heeft gesloten met Bulgarije, Estland, Hongarije, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland, waarop Besluit nr. 1/95 van de Associatieraad EG-Turkije van toepassing is, genieten in de Gemeenschap de preferentiële tariefbehandeling waarin in voornoemd besluit wordt voorzien, indien zij worden vergezeld van een in een van die landen afgegeven certificaat inzake goederenverkeer EUR. 1 of een factuurverklaring waaruit hun Turkse oorsprong blijkt.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt aangenomen.

Gedaan te Brussel,

Voor het Comité Douanesamenwerking

De Voorzitter


FINANCIEEL MEMORANDUM

1. BENAMING VAN DE MAATREGEL

Voorstel voor een besluit van het Comité Douanesamenwerking EG-Turkije betreffende de aanvaarding ter staving van de oorsprong uit de Gemeenschap of uit Turkije van certificaten inzake goederenverkeer EUR. 1 en factuurverklaringen, afgegeven door bepaalde landen die met de Gemeenschap of met Turkije een preferentiële overeenkomst hebben ondertekend

2. BEGROTINGSLIJN

Geen

3. JURIDISCHE GRONDSLAG

Artikel 133 EG-verdrag - Overeenkomst van 21 september 1963 waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Economische Gemeenschap en Turkije.

4. OMSCHRIJVING VAN DE MAATREGEL

Opneming van producten uit de Gemeenschap en Turkije die onder de douane-unie EG-Turkije vallen in het stelsel van pan-Europese cumulatie van oorsprongsregels.

5. FINANCIËLE GEVOLGEN

Geen