Toelichting bij SEC(2004)640 - Ondertekening en voorlopige tenuitvoerlegging van de Overeenkomst inzake de bevordering, de beschikbaarstelling en het gebruik van het Galileo- en het GPS-satellietnavigatiesysteem en verwante toepassingen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In januari 1998 kwam de Commissie met een mededeling getiteld 'Ontwikkeling van een Trans-Europees netwerk voor positiebepaling en navigatie: een Europese strategie voor GNSS (Global Navigation Satellite Systems)'  i. Hierin werd een strategie ontvouwd voor de ontwikkeling van een geïntegreerd netwerk van navigatiehulpmiddelen waarbij optimaal gebruik zou worden gemaakt van satellietnavigatie om in geheel Europa, ook op hogere breedtes, tegen aanvaardbare kosten een zo goed mogelijke dienst te bereiken.


Op 10 februari 1999 werd deze gevolgd door een mededeling met de titel 'Galileo - Een rol voor Europa bij de ontwikkeling van een nieuwe generatie van satellietnavigatiediensten'  i. Daarin presenteerde de Commissie een strategie voor de ontwikkeling van Galileo, de wereldwijde Europese component van GNSS-2, in vier fasen: definitie, ontwikkeling en validatie, stationering en de operationele fase. Galileo zou onafhankelijk worden van het Amerikaanse GPS-systeem, maar daarmee wel compatibel zijn. Samenwerking met derde landen behoorde tot de mogelijkheden.


Op 19 juli 1999 aanvaardde de Raad een resolutie waarin de mededeling van de Commissie werd toegejuicht en waarin de Commissie werd verzocht de mogelijkheden tot samenwerking te verkennen.

Op 30 september 1999 hechtte de Raad op voorstel van de Commissie van 14 juli 1999 zijn goedkeuring aan de onderhandelingsrichtsnoeren op basis waarvan de Commissie onderhandelingen mocht openen met de Verenigde Staten met het oog op de sluiting van een overeenkomst inzake de ontwikkeling van een wereldwijd satellietnavigatiesysteem (GNSS) voor civiel gebruik.

Op 5 april 2001 keurde de Raad een resolutie  i goed met een oproep om onder politieke leiding van de Raad de contacten met niet-lidstaten met belangstelling voor deelname aan de ontwikkeling van Galileo te continueren. Bovendien wenste de Raad een actieve voorbereiding op de WRC 2003 met het oog op consolidatie van de resultaten van de WRC 2000 door middel van een gemeenschappelijke aanpak voor het Galileo-spectrum.