Toelichting bij SEC(2004)224 - Uitbreiding van het gemeenschappelijk communicatienetwerk met gemeenschappelijke systeeminterface (CCN/CSI) - Ontwerp gemeenschappelijk standpunt van de EG

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Door de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Economische Gemeenschap en het Vorstendom Andorra, die op 28 juni 1990 in Luxemburg is ondertekend  i, is er tussen deze twee grondgebieden een douane-unie tot stand gebracht voor de onder de hoofdstukken 25 tot en met 97 van het geharmoniseerde systeem vallende producten.


2. Volgens artikel 7 van de overeenkomst neemt het Vorstendom Andorra de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen aan die in de Gemeenschap op douanegebied van toepassing zijn en die nodig zijn voor de goede werking van de douane-unie, en geldt voor die bepalingen de versie die telkens in de Gemeenschap van toepassing is.

3. Besluit nr. 1/2003 van het Gemengd Comité EG-Andorra van 3 september 2003  i voorziet bovendien in de toepassing door het Vorstendom Andorra, voor de voornoemde producten en onder voorbehoud van de bijzondere bepalingen van het besluit, van de communautaire voorschriften voor het communautaire douanevervoer die zijn vastgesteld in Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad van 12 oktober 1992, tot vaststelling van het communautair douanewetboek  i en Verordening nr. 2454/93 van de Commissie van 2 juli 1993 houdende vaststelling van enkele bepalingen ter uitvoering van Verordening (EEG) nr. 2913/92  i.




4. Uit hoofde van Verordening (EG) nr. 993/2001  i van 4 mei 2001, houdende wijziging van Verordening nr. 2787/2000, voorziet artikel 367 van de uitvoeringsbepalingen van het communautair douanewetboek in het gebruik van informatietechnologie en computernetten.


5. Voor de toepassing van dergelijke technologieën, met name het nieuwe geautomatiseerde systeem voor douanevervoer (NCTS), is het gebruik vereist van het gemeenschappelijk communicatienetwerk met gemeenschappelijke systeeminterface (CCN/CSI) dat door de Gemeenschap is opgezet en door haar wordt beheerd. Het is derhalve nodig dat de Gemeenschap toestemt in de uitbreiding van dit systeem tot Andorra om de tenuitvoerlegging mogelijk te maken van de bepalingen van de overeenkomst betreffende de totstandbrenging van de douane-unie EG-Andorra.

6. Aangezien de kosten voor het gebruik van dit netwerk door Andorra niet ten laste van de communautaire begroting kunnen komen, dienen ook de praktische modaliteiten van deze uitbreiding en de respectievelijke verplichtingen van de Gemeenschap en Andorra in dit verband te worden vastgesteld.

7. Daarom wordt de Raad voorgesteld een gemeenschappelijk standpunt in te nemen met het oog op de goedkeuring van het besluit van het Gemengd Comité EG-Andorra op basis van de in de bijlage opgenomen tekst.


Ontwerp BESLUIT VAN HET GEMENGD COMITE EG-ANDORRA betreffende de uitbreiding van het gemeenschappelijk communicatienetwerk met gemeenschappelijke systeeminterface (CCN/CSI)


HET GEMENGD COMITE EG/ANDORRA,

Gelet op de op 28 juni 1990 in Luxemburg ondertekende overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Economische Gemeenschap en het Vorstendom Andorra, inzonderheid op de artikelen 7 en 17, lid 8,

Gelet op Besluit nr. 1/2003 van het Gemengd Comité EG-Andorra van 3 september 2003 wat de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen betreft die nodig zijn voor de goede werking van de douane-unie (2003/692/EG),

Overwegende hetgeen volgt:

De communautaire voorschriften die door het Vorstendom Andorra worden toegepast voorzien in het gebruik van informatietechnologie en computernetwerken, met het oog op de toepassing van enkele van deze voorschriften, met name die welke betrekking hebben op het communautair douanevervoer.

Voor de toepassing van dergelijke technieken, met name het nieuwe geautomatiseerde systeem voor douanevervoer (NCTS), is het gebruik vereist van het gemeenschappelijk communicatienetwerk met gemeenschappelijke systeeminterface (CCN/CSI), dat door de Gemeenschap is ontwikkeld.

De Gemeenschap dient in te stemmen met de uitbreiding van dit netwerk tot Andorra om de tenuitvoerlegging mogelijk te maken van de bepalingen van de overeenkomst betreffende de totstandbrenging van de douane-unie EG-Andorra.

Verder moeten de praktische modaliteiten van deze uitbreiding worden vastgesteld alsook de respectievelijke verbintenissen van de Gemeenschap en Andorra in dit verband,

BESLUIT:

Artikel 1

De Gemeenschap stemt in met de uitbreiding tot Andorra van het gemeenschappelijk communicatienetwerk met gemeenschappelijke systeeminterface CCN/CSI) dat door de Gemeenschap is ontwikkeld.

Artikel 2

1. De partijen houden zich aan de technische specificaties vervat in de documenten die in de bijlage zijn opgesomd en aan het Vorstendom Andorra ter beschikking zijn gesteld, alsmede alle wijzigingen die in het kader van het project nog zullen worden vastgesteld.

2. De Commissie van de Europese Gemeenschappen (hierna de 'Commissie' genoemd) beheert en ontwikkelt het systeem overeenkomstig de richtsnoeren uitgewerkt in het Comité Douanebeleid, Werkgroep automatisering - technische subgroep CCN/CSI (CPC-CWP-CCN/CSI), zulks ook wat Andorra betreft.

3. De partijen leven de voorschriften voor het algemene veiligheidsbeleid na, zoals die in het kader van het project zijn vastgesteld en overeengekomen.

4. Het Vorstendom Andorra wordt op dezelfde wijze als de lidstaten van de Europese Unie op de hoogte gehouden van de algemene ontwikkeling en van de belangrijkste aspecten van de ontwikkeling van CCN/CSI die van invloed kunnen zijn op die kosten.

Artikel 3

1. De Commissie deelt de Andorraanse autoriteiten mee tot welke dienstenleveranciers zij zich moeten wenden om de diensten te verkrijgen die nodig zijn voor de installatie van het CCB/CSI-systeem en de technische ondersteuning.

2. De Andorraanse autoriteiten treffen de nodige maatregelen om de instructies van de Commissie op te volgen ingeval van wijziging van dienstenleveranciers in het kader van het project.

3. Na de sluiting van contracten voor de verstrekking van CCN/CSI-diensten aan het Vorstendom Andorra komen de kosten voor het gebruik van dit netwerk ten laste van Andorra.

Dit besluit treedt in werking op

Gedaan te

Voor het Gemengd Comité EG-Andorra

De Voorzitter

BIJLAGE

Lijst van technische documenten (uitsluitend beschikbaar in het Engels):

- CCN/CSI System Overview - Ref: CCN/CSI-OVW-GEN-01-MARB

- CCN/CSI Gateway Management Procedures - Ref: CCN/CSIMPRGW01MABX

- Check-list for CCN Gateways Installation - Ref: CCN/CSIDEPCHKxx-ATOR


>RUIMTE VOOR DE TABEL>