Toelichting bij SEC(2002)697 - Ontwerp besluit nr.2/2002 van de Gemengde Commissie EG-EVA "gemeenschappelijk douanevervoer" tot wijziging van de Overeenkomst van 20 mei 1987 betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer - Ontwerp gemeenschappelijk standpunt van de EG

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De EG-EVA-overeenkomst van 20 mei 1987  i bevat de bepalingen voor de implementatie van een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer tussen de overeenkomstsluitende partijen.

Het nieuwe geautomatiseerde systeem voor douanevervoer (NCTS) zorgt ervoor dat de uitwisseling van informatie tussen de bevoegde autoriteiten op veiligere wijze kan plaatsvinden en dat deze informatie betrouwbaarder is, omdat die niet langer door de economische subjecten zelf wordt verstrekt.

In deze implementatiefase van het nieuwe geautomatiseerde systeem voor douanevervoer (NCTS) dient niet langer te worden voorzien in de mogelijkheid voor handelaars om de papieren ladingslijst te gebruiken als het beschrijvende gedeelte van een aangifte voor douanevervoer die per computer wordt ingediend. Deze mogelijkheid dient derhalve te vervallen.

Dit is het doel van ontwerpbesluit nr. 2/2002. De EG-EVA-werkgroep Gemeenschappelijk Douanevervoer heeft hierover een positief advies uitgebracht.

Het ontwerpbesluit wordt voorgelegd aan de Raad met het oog op de totstandkoming van een gemeenschappelijk standpunt voor de definitieve goedkeuring ervan door de Gemengde Commissie EG-EVA Gemeenschappelijk Douanevervoer.


Ontwerp BESLUIT NR.2/2002 VAN DE GEMENGDE COMMISSIE EG-EVA 'GEMEENSCHAPPELIJK DOUANEVERVOER' tot wijziging van de Overeenkomst van 20 mei 1987 betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer


DE GEMENGDE COMMISSIE,

Gelet op de Overeenkomst van 20 mei 1987 betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer  i, inzonderheid op artikel 15, lid 3, onder a),

Overwegende hetgeen volgt:

Het niveau van implementatie van het geautomatiseerde systeem voor douanevervoer rechtvaardigt niet langer de mogelijkheid aangeboden aan de handel om de ladinglijst te gebruiken als het beschrijvend deel van de aangifte douanevervoer gedaan door middel van een geautomatiseerde gegevensverwerkingstechniek en derhalve vraagt deze te verwijderen.

De betreffende bepalingen dienen overeenkomstig te worden gewijzigd,

BESLUIT:

Artikel 1

Aanhangsel I wordt gewijzigd als aangegeven in bijlage I bij dit besluit.

Artikel 2

Aanhangsel III wordt gewijzigd als aangegeven in bijlage II bij dit besluit.

Artikel 3

1. Dit besluit treedt in werking op de dag dat het wordt aangenomen.

2. Het is van toepassing met ingang van 1 januari 2005.

3. Voor 1 juli 2004 evalueert de Gemengde Commissie de mate waarin het geautomatiseerde systeem van douanevervoer door de handel wordt toegepast. Deze evaluatie wordt verricht op basis van een verslag dat door de Commissie met behulp van bijdragen van de landen wordt opgesteld. De Gemengde Commissie kan op basis van dit verslag besluiten of en onder welke voorwaarden uitstel van de onder punt 2 voorziene datum noodzakelijk is.

Gedaan te ...,

Voor de Gemengde Commissie

De Voorzitter


BIJLAGE I

Aanhangsel I wordt als volgt gewijzigd:

1. Artikel 18, lid 3, wordt geschrapt; artikel 18, lid 4, wordt artikel 18, lid 3.

2. Artikel 30, lid 2, komt als volgt te luiden:

"2. Het document ten geleide van het douanevervoer wordt eventueel aangevuld door een lijst van artikelen die deel uitmaakt van dit document en overeenstemt met het in aanhangsel III opgenomen model."


BIJLAGE II

Aanhangsel III wordt als volgt gewijzigd:

1. Bijlage A11 wordt als volgt gewijzigd:

In titel III, punt 3, wordt de tweede alinea geschrapt.

2. In bijlage D1, titel II, wordt punt B als volgt gewijzigd:

(a) Het kenmerk 'aantal ladingslijsten' en de toelichting worden geschrapt.

(b) De toelichting bij het kenmerk 'Totale aantal colli' komt als volgt te luiden:

"Type/lengte: n ..7

Het gebruik van dit kenmerk is facultatief. Het totale aantal colli is gelijk aan de som van alle 'aantal colli' plus alle 'aantal stuks' plus de waarde '1' voor elke aangegeven 'bulk'."

(c) De toelichting bij de gegevensgroep 'GOEDERENITEM' komt als volgt te luiden:

"Aantal: 999

Deze gegevensgroep moet worden gebruikt."

3. Bijlage D3 komt als volgt te luiden:

"Specimen van het begeleidingsdocument voor douanevervoer"


>REFERENTIE NAAR EEN GRAFIEK>


>REFERENTIE NAAR EEN GRAFIEK>

4. Bijlage D4 wordt als volgt gewijzigd:

(a) Punt B komt als volgt te luiden:

"B. Toelichting bij het afdrukken

Voor het afdrukken van het begeleidingsdocument voor douanevervoer bestaan de volgende mogelijkheden:

1. het aangegeven kantoor van bestemming is verbonden met het geautomatiseerde systeem voor douanevervoer:

- alleen exemplaar A (begeleidingsdocument) afdrukken;

2. het aangegeven kantoor van bestemming is niet verbonden met het geautomatiseerde systeem voor douanevervoer:

- exemplaar A (begeleidingsdocument) afdrukken, en

- exemplaar B (terugzendingsexemplaar) afdrukken."

(b) Punt C komt als volgt te luiden:

"C. Toelichting bij de terugzending van de controleresultaten door het kantoor van bestemming

Voor de terugzending van de controleresultaten door het kantoor van bestemming bestaan de volgende mogelijkheden:

1. het daadwerkelijke kantoor van bestemming is het aangegeven kantoor, en het is verbonden met het geautomatiseerde systeem voor douanevervoer:

- de controleresultaten worden langs elektronische weg naar het kantoor van vertrek verzonden;

2. het daadwerkelijke kantoor van bestemming is het aangegeven kantoor, en het is niet verbonden met het geautomatiseerde systeem voor douanevervoer:

- de controleresultaten worden naar het kantoor van vertrek verzonden met gebruikmaking van terugzendingsexemplaar B van het begeleidingsdocument voor douanevervoer (samen met de lijst van artikelen, indien van toepassing);

3. het aangegeven kantoor van bestemming is verbonden met het geautomatiseerde systeem voor douanevervoer, maar het daadwerkelijke kantoor van bestemming is niet verbonden met het geautomatiseerde systeem voor douanevervoer (wijziging van het kantoor van bestemming):

- de controleresultaten worden naar het kantoor van vertrek verzonden met gebruikmaking van een fotokopie van het begeleidingsdocument voor douanevervoer, exemplaar A (samen met de lijst van artikelen, indien van toepassing);

4. het aangegeven kantoor van bestemming is niet verbonden met het geautomatiseerde systeem voor douanevervoer, maar het daadwerkelijke kantoor van bestemming is wel verbonden met het geautomatiseerde systeem voor douanevervoer (wijziging van het kantoor van bestemming):

- de controleresultaten worden langs elektronische weg naar het kantoor van vertrek verzonden."

(c) Punt D wordt geschrapt.