Toelichting bij COM(2010)628 - Sluiting van het protocol met Andorra waarbij de Overeenkomst met Andorra wordt uitgebreid tot douaneveiligheidsmaatregelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bijgaand voorstel voor een besluit van de Raad vormt het rechtsinstrument voor de sluiting van een protocol tussen de Europese Unie en het Vorstendom Andorra dat ertoe strekt het toepassingsgebied van de Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Economische Gemeenschap en het Vorstendom Andorra van 28 juni 1990[1] uit te breiden tot douaneveiligheidsmaatregelen.

Het communautair douanewetboek[2] en de uitvoeringsbepalingen[3] ervan, waarin de regels zijn vastgelegd voor de douanebehandeling van goederen die worden ingevoerd of uitgevoerd, zijn respectievelijk in 2005[4] en 2006[5] gewijzigd en uitgebreid tot douaneveiligheidsmaatregelen. Dit veiligheidsmechanisme houdt met name onder meer in dat marktdeelnemers een aantal gegevens moeten verstrekken, voorafgaand aan de invoer dan wel de uitvoer van goederen, zodat de daaraan verbonden risico’s kunnen worden geanalyseerd voordat de betrokken zendingen het grondgebied van de Unie binnenkomen of verlaten.

In principe zijn deze veiligheidsmaatregelen van toepassing op het goederenverkeer met alle derde landen. Het communautair douanewetboek bepaalt evenwel dat andere regels kunnen worden vastgesteld wat betreft de verplichte verstrekking van gegevens vóór aankomst en vóór vertrek wanneer in een internationale overeenkomst specifieke bepalingen op veiligheidsgebied zijn opgenomen. In dit kader beschouwen de Europese Unie en het Vorstendom Andorra het als onontbeerlijk en in het belang van beide partijen om voor hun bilaterale goederenverkeer een specifieke regeling betreffende douaneveiligheidsvoorschriften vast te stellen. Gelet op de ligging van het Vorstendom Andorra en de bijzondere betrekkingen die het land met de Europese Unie onderhoudt in de vorm van een douane-unie, is een dergelijke regeling noodzakelijk, met name om het goederenverkeer vlot te laten verlopen en tegelijk een hoog veiligheidsniveau te handhaven.

De overeengekomen regeling bestaat erin dat de verplichting tot voorafgaande aangifte voor het goederenverkeer tussen de Europese Unie en het Vorstendom Andorra wordt afgeschaft. Als voorwaarde voor die afschaffing geldt dat de overeenkomstsluitende partijen zich ertoe verbinden in hun respectieve douanegebieden een gelijkwaardig veiligheidsniveau te handhaven door middel van maatregelen die gebaseerd zijn op de in de EU geldende wetgeving.

Naast de bepalingen over de douaneveiligheidsmaatregelen is ook een reeks bepalingen opgenomen die enerzijds garanderen dat de regeling kan meegroeien met het acquis communautaire en die anderzijds aan elke partij de mogelijkheid bieden om, indien de gelijkwaardigheid van de respectieve veiligheidsmaatregelen niet meer gewaarborgd is, evenwichtsherstellende maatregelen te treffen, inclusief de schorsing van de toepassing van de desbetreffende titel van de Overeenkomst.

Ten slotte is een nieuw artikel 12 nonies betreffende de bescherming van het beroepsgeheim en van persoonsgegevens ingevoegd. De uitwisseling van persoonsgegevens in het kader van de vastgestelde maatregelen valt immers onder de bepalingen van Verordening (EG) nr. 45/2001[6] wat betreft de verwerking ervan door de Europese Commissie en van Richtlijn 95/46/EG[7] wat betreft de verwerking ervan door de lidstaten. Op de verwerking van deze gegevens door het Vorstendom Andorra is de gegevensbeschermingswetgeving van dat land van toepassing. Het Vorstendom heeft Verdrag nr. 108 van de Raad van Europa tot bescherming van personen ter zake van de geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens geratificeerd en biedt een beschermingsniveau dat overeenstemt met het niveau dat door de in de Europese Unie geldende wetgeving wordt gegarandeerd.

Deze regeling is, in tegenstelling tot de douane-unie, ook van toepassing op landbouwproducten.

Kort samengevat strekt dit voorstel tot sluiting van een protocol waarbij de Overeenkomst tussen de Europese Economische Gemeenschap en het Vorstendom Andorra van 28 juni 1990 wordt gewijzigd om het toepassingsgebied ervan uit te breiden tot douaneveiligheidsmaatregelen. Daartoe wordt een nieuwe titel II bis 'Regeling betreffende douaneveiligheidsmaatregelen' aan de Overeenkomst van 1990 toegevoegd. Tegelijkertijd wordt, separaat van dit voorstel, een voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening en de voorlopige toepassing van voornoemd protocol ingediend.

Dit voorstel heeft geen financiële gevolgen voor de begroting van de Europese Unie.