Toelichting bij COM(1999)252 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1255/96 houdende tijdelijke schorsing van de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor bepaalde industrie- en landbouwproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft de Commissie, bijgestaan door de Groep 'Tariefvraagstukken van Economische Aard', de aanvragen onderzocht voor een tijdelijke schorsing van de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief die de Lid-Staten hebben ingediend, alsmede enkele aanvragen tot wijziging van de bestaande schorsingen.

Bijgaand voorstel heeft betrekking op enkele industrieproducten.

De schorsingsaanvragen betreffende deze producten zijn onderzocht aan de hand van de criteria die zijn vervat in de Mededeling van de Commissie inzake autonome schorsingen van rechten en contingenten (PB C 128 van 25.4.98, blz.

2).

Bij dit onderzoek is de Commissie tot de conclusie gekomen dat een schorsing of vermindering van rechten verantwoord is voor de in Bijlage I bij bijgaande voorstel-verordening vermelde producten.

De Commissie is anderzijds van oordeel dat de schorsingen voor de in bijlage II bij bijgaande voorstel-verordening vermelde producten niet langer gehandhaafd kunnen worden, gezien de economische belangen van de Gemeenschap.

Deze verordening bevat dus twee bijlagen. De eerste bijlage bevat de lijst van producten waarvoor een schorsing wordt voorgesteld of waarvoor de bewoording (of de code van de nomenclatuur) gewijzigd dient te worden. De tweede bijlage bevat de lijst van producten die in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 1255/96 geschrapt dienen te worden.

Indien de omschrijving van bepaalde, in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 1255/96 vermelde producten, gewijzigd diende te worden, werd dit op de volgende wijze gedaan:

- toevoeging van de nomenclatuurcode van het produkt (uit de bijlage bij Verordening (EG) nr. 1255/96) in bijlage II,

- toevoeging van de nieuwe, gewijzigde omschrijving van het produkt in bijlage I.

De maatregel is van onbepaalde duur, omdat deze een wijziging inhoudt van de bijlage bij Verordening (EG) nr. 1255/96 van de Raad, die zelf van onbepaalde duur is.