Toelichting bij COM(2004)812 - Ondertekening en voorlopige toepassing van een bilaterale overeenkomst met Belarus inzake de handel in textielproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Overeenkomstig de onderhandelingsrichtsnoeren van de Raad van 11 oktober 2004 heeft de Commissie onderhandelingen gevoerd over een overeenkomst tot verlenging met een jaar van de huidige bilaterale overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Belarus inzake de handel in textielproducten. Deze overeenkomst in de vorm van een briefwisseling zal op .. december 2004 worden geparafeerd.

De overeenkomst voorziet in een verlenging van de huidige textielovereenkomst tot 31 december 2005 en is in overeenstemming met het algemene EU-beleid ten aanzien van Belarus. Gezien de huidige politieke situatie in Belarus heeft de voorgestelde overeenkomst een restrictief karakter. In 2005 zouden Belarus en Noord-Korea de enige landen zijn waarop textielcontingenten in de EU van toepassing zijn.

De kwantitatieve maxima zijn aangepast om rekening te houden met de normale jaarlijkse groeicijfers die in de huidige overeenkomst zijn vastgesteld. Op verzoek van bepaalde lidstaten hebben voor sommige categorieën aanpassingen plaatsgevonden teneinde gedeeltelijk rekening te houden met de Belarussische vraag.

Bij uitblijven van een overeenkomst zou Belarus vrij zijn zijn douanetarieven te verhogen of andere invoerbeperkingen vast te stellen.

De Raad wordt verzocht namens de Gemeenschap zijn goedkeuring te hechten aan dit voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de voorlopige toepassing van de overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tot wijziging van de bestaande overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Belarus inzake de handel in textiel- en kledingproducten, in afwachting van de formele sluiting van die overeenkomst namens de Gemeenschap.