Toelichting bij COM(2004)169 - Standpunt van de EG in de Gezamenlijke Raad EU/Mexico betreffende de liberalisering van de tariefregeling voor bepaalde producten die zijn opgenomen in Bijlage I van Besluit 2/2000 van de Gezamenlijke Raad EU/Mexico

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Besluit 2/2000 van de Gezamenlijke Raad EU-Mexico, waarbij de handel tussen de EU en Mexico wordt geliberaliseerd, bevat een aantal hezieningsclausules. Artikel 10, lid 5, bevat een duidelijk tijdschema voor het openen en mogelijk afsluiten van de onderhandelingen over een tariefcontingent voor zijden (loins) van tonijn van oorsprong uit Mexico. Mexico maakte reeds in 2001 de wens kenbaar dergelijke onderhandelingen te openen, maar het Mexicaanse verzoek werd excessief geacht in verhouding tot het huidige en toekomstige exportpotentieel. Voorts wierp Mexico een aantal technische handelsbelemmeringen op die de normale export van soortgelijke producten van oorsprong uit de EU naar Mexico beperkten.

In 2002 begon Mexico dit product te exporteren, en in datzelfde jaar trok het de conflictueuze wetgeving in die van invloed was op de EU-uitvoer. Mexico heeft ook actief meegewerkt aan de hervorming van het statuut van de Iner-American Tuna Tropical Commission zodat in een latere fase de toegang mogelijk wordt voor internationale entiteiten zoals de EU. Mexico heeft ook ingestemd met de voorlopige toegang van bepaalde EU-lidstaten tot deze commissie. De onderhandelingen werden danook hervat in 2003 en een wederzijds bevredigende oplossing werd gevonden, die in aangesloten ontwerpbesluit van de Gezamenlijke Raad is opgenomen.

Het Comité 133 is regelmatig op de hoogte gehouden. Bijgesloten voorstel wordt dan ook voor goedkeuring voorgelegd.