Toelichting bij COM(2010)583 - Onderwerpen van 4-methylmethcathinone (mephedrone) aan controlemaatregelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Besluit 2005/387/JBZ1 van de Raad inzake de uitwisseling van informatie, de risicobeoordeling en de controle ten aanzien van nieuwe psychoactieve stoffen voorziet in een drie-stappen-procedure om specifieke nieuwe psychoactieve stoffen onder controle te stellen.

Overeenkomstig de bepalingen van dat besluit heeft de Raad op 26 mei 2010 verzocht om een risicobeoordeling van de psychoactieve stof 4-methylmethcathinone (mephedrone) door het uitgebreide wetenschappelijk comité van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD).

De belangrijkste resultaten van de risicobeoordeling zijn:

1. Mephedrone is een synthetisch cathinon waarvan de fysische effecten vergelijkbaar zijn met die van ecstasy (MDMA) of cocaïne. Het kan derhalve een aantrekkelijk alternatief zijn voor personen die voor recreatieve doeleinden uit zijn op stimulerende psychoactieve effecten.

2. Het gebruik van mephedrone kan leiden tot acute gezondheidsproblemen en tot verslaving. In de EU werden twee incidenten met dodelijke afloop gemeld waarbij mephedrone de enige doodsoorzaak blijkt te zijn. Daarnaast waren er in het Verenigd Koninkrijk en Ierland ten minste nog 37 sterfgevallen waarbij mephedrone werd gevonden in post mortem genomen monsters.

3. Mephedrone heeft geen bewezen of erkende medische waarde. Er zijn geen aanwijzingen dat het andere legitieme gebruiksdoeleinden heeft.

Overeenkomstig artikel 8, lid 1, van het besluit van de Raad dient de Commissie binnen zes weken na de datum van ontvangst van het risicobeoordelingsverslag bij de Raad een initiatief in om de nieuwe psychoactieve stof aan controlemaatregelen te laten onderwerpen of een verslag waarin wordt gerechtvaardigd dat een dergelijk initiatief niet nodig is.

Hoewel er momenteel nog niet veel sluitende wetenschappelijke bewijzen voorhanden zijn voor de algemene risico's van mephedrone, is een voorzichtige aanpak raadzaam.

Dit voorstel voor een besluit van de Raad heeft als doel de lidstaten op te roepen mephedrone te onderwerpen aan de controlemaatregelen en strafrechtelijke sancties waarin is voorzien door de wetgeving die zij hebben aangenomen om aan hun verplichtingen uit hoofde van het VN-Verdrag van 1971 inzake psychotrope stoffen te voldoen.

De Commissie wordt verzocht:

- om bijgaand voorstel voor een besluit van de Raad goed te keuren en

- het ter informatie aan het Europees Parlement, de Raad en de nationale parlementen toe te zenden.