Toelichting bij COM(2010)279 - EU-standpunt betreffende de overgangsmaatregelen die van toepassing zijn tussen de ondertekening en de inwerkingtreding van de tweede wijziging van de ACS/EG-Partnerschapsovereenkomst (Overeenkomst van Cotonou)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bij besluit van 23 februari 2009 heeft de Raad de Commissie gemachtigd onderhandelingen te openen met de groep van staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (hierna “ACS-staten” genoemd) over de tweede herziening van de partnerschapsovereenkomst tussen de ACS-staten, enerzijds, en de Europese Unie en haar lidstaten, anderzijds (hierna de “Overeenkomst van Cotonou” genoemd).

Overeenkomstig artikel 95, lid 3, van de Overeenkomst van Cotonou werden de geslaagde onderhandelingen afgesloten op een buitengewone vergadering van de Raad van Ministers op 19 maart 2010, waarbij de onderhandelaar voor de EU de goedgekeurde teksten tot wijziging van de Overeenkomst heeft geparafeerd.

Op grond van artikel 95, lid 3, van de Overeenkomst van Cotonou kan de Raad van Ministers overgangsmaatregelen vaststellen die met betrekking tot de gewijzigde bepalingen nodig zijn totdat deze in werking treden.

Overeenkomstig artikel 218, lid 5, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie stelt de Raad op voorstel van de onderhandelaar een besluit vast tot ondertekening van de overeenkomst en, in voorkomend geval, in afwachting van de inwerkingtreding, tot de voorlopige toepassing ervan. Overeenkomstig artikel 218, lid 9, stelt de Raad op voorstel van de Commissie een besluit vast tot bepaling van de standpunten die namens de Unie worden ingenomen in de ACS-EG-Raad van Ministers.

De Commissie heeft bij de Raad een voorstel ingediend voor een besluit tot ondertekening van de overeenkomst tot tweede wijziging van de Partnerschapsovereenkomst tussen de groep van Staten in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan, enerzijds, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, anderzijds, ondertekend in Cotonou op 23 juni 2000 en voor de eerste maal herzien in Luxemburg op 25 juni 2005.

Aangezien alle bepalingen van de wijzigingsovereenkomst zonder technische problemen voorlopig kunnen worden toegepast, stelt de Commissie voor dat de Raad zijn goedkeuring hecht aan een besluit tot goedkeuring van de voorlopige toepassing van de wijzigingsovereenkomst.

De Commissie stelt voor dat de Raad het bijgevoegde besluit goedkeurt.