Toelichting bij COM(2010)90 - Sluiting van de overeenkomst tussen Euratom en het Ministerie van Energie van de VS (USDOE) op het gebied van onderzoek en ontwikkeling inzake nucleaire veiligheid

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 4 november 2008 heeft de Raad op voorstel van de Commissie een besluit vastgesteld betreffende een onderhandelingsmandaat waarbij de Commissie wordt gemachtigd om te onderhandelen over een overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) en het Ministerie van Energie van de Verenigde Staten van Amerika (USDOE) op het gebied van onderzoek en ontwikkeling inzake nucleaire veiligheid[1].

In dit besluit is bepaald dat 'deze overeenkomst de op 6 januari 1995 ondertekende overeenkomst zal wijzigen en vervangen'.

Een eerste verkennend gesprek heeft op 21 april 2008 plaatsgevonden in Washington DC en op 10 maart 2009 heeft, in samenhang met de bijeenkomst van de stuurgroep (PCG) van de bestaande overeenkomst, de eerste onderhandelingsronde plaatsgevonden in Lawrence Livermore. De onderhandelingen werden afgerond op woensdag 4 november 2009 in Brussel. Beide partijen hebben overeenstemming bereikt over een definitieve tekst die op maandag 23 november 2009 is ingediend bij de desbetreffende werkgroep van de Raad.

Zoals overeengekomen is de Raad van nabij bij de zaak betrokken en is de werkgroep van de Raad telkens geïnformeerd over de diverse ontwerpen die resulteerden uit de onderscheiden onderhandelingsrondes.

Gezien het bovenstaande stelt de Commissie voor dat de Raad zijn goedkeuring hecht aan het aangehechte voorstel tot sluiting van de overeenkomst.