Toelichting bij COM(2001)817 - Beheer van het systeem voor dubbele controle zonder kwantitatieve beperkingen op de uitvoer uit Oekraïne naar de EG van bepaalde onder het EG-verdrag en het EGKS-verdrag vallende ijzer- en staalproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst met Oekraïne voorziet in de sluiting van overeenkomsten inzake kwantitatieve regelingen voor de handel in onder het EGKS-verdrag vallende ijzer- en -staalproducten. De huidige overeenkomst inzake onder het EGKS-verdrag vallen ijzer- en staalproducten vervalt op 31 december 2001. Bepaalde ijzer- en staalproducten waarop de ijzer- en staalovereenkomst niet van toepassing is, zijn voorts onderworpen aan een systeem voor dubbele controle zonder kwantitatieve beperkingen. Dit systeem voor dubbele controle vervalt eveneens op 31 december 2001.

Tijdens de onderhandelingen over de nieuwe EGKS-overeenkomst zijn de partijen overeengekomen om voor het toezicht op de handel in bepaalde onder het EG-verdrag en het EGKS-verdrag vallende ijzer- en -staalproducten die buiten de EGKS-overeenkomst vallen, opnieuw een systeem voor dubbele controle zonder kwantitatieve beperkingen in te voeren. Het systeem voor dubbele controle moet de transparantie verbeteren en mogelijke verlegging van het handelsverkeer tegengaan. Het laat de toepassing van de desbetreffende bepalingen van de overeenkomsten betreffende de handel en aanverwante zaken onverlet, met name de bepalingen inzake antidumpingmaatregelen en vrijwaringsmaatregelen.

Het systeem voor dubbele controle moet gelden voor de periode 2002-2004. Het wordt ingesteld bij een overeenkomst in de vorm van een briefwisseling.