Toelichting bij COM(2002)125 - Standpunt van de EG in de Gezamenlijke Raad EU/Mexico betreffende de tariefregeling voor bepaalde producten die zijn opgenomen in Bijlagen 1 en 2 van Besluit 2/2000 van de Gezamenlijke Raad EU/Mexico

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In de artikelen 4 tot 10 van Besluit 2/2000 van de Gezamenlijke Raad EU-Mexico waarbij de handel tussen de EU en Mexico wordt geliberalisereerd, zijn de regels voor de afschaffing van de douanerechten tussen de partijen vastgelegd. Artikel 3, lid 5, bepaalt echter dat de partijen de douanerechten sneller kunnen verlagen dan in de artikelen 4 tot 10 is vastgelegd, en dat een besluit van de Gezamenlijke Raad de rechtsgrond daarvoor is.

Het verzoek om tot onmiddellijke afschaffing van de rechten voor bepaalde industrieproducten over te gaan kwam aanvankelijk van Mexico, met uitzondering van codes 8702 tot 8706 (motorvoertuigen); voor deze producten verzocht de EU om gelijke behandeling met de Mexicaanse NAFTA-partners. De betrokken producten worden gebruikt door de Mexicaanse binnenlandse industrie en niet binnenlands geproduceerd (in sommige gevallen bestaat de Mexicaanse industrie voornamelijk uit EU-bedrijven). In ruil heeft Mexico verzocht om afschaffing van EU-rechten op producten op wederkerige basis (producten die reeds in Mexico waren geliberaliseerd bij de inwerkingtreding van de overeenkomst of die onder de huidige maatregel vallen).

De betrokken producten voor beide partijen zijn opgenomen in bijlagen I en II van aangehecht besluit van de Gezamenlijke Raad.

Het voorstel is zeer voordelig voor de EU, aangezien de EU hoe dan ook alle tarieven voor industrieproducten tegen 1 januari 2003 zal afschaffen, terwijl Mexico de liberalisering slechts in 2007 zal afronden, en daarom veel meer ruimte voor verlaging heeft. De EU-rechten waarvan hier de afschaffing wordt voorgesteld variëren van 1,1 tot 3,3%. De af te schaffen Mexicaanse rechten variëren van 2,2 tot 8%. In het eerste jaar van de vrijhandelsovereenkomst beliep de invoer van de producten waarop dit voorstel betrekking heeft 659 miljoen euro, waarvan 644 miljoen euro betrekking had op auto's; de uitvoer beliep in dezelfde periode meer dan 1 miljard euro (schatting op basis van Mexicaanse cijfers), waarvan 852 miljoen euro betrekking had op auto's.

Het Comité 133 is geraadpleegd en het advies van de lidstaten was gunstig.

Aangehecht voorstel wordt daarom ter goedkeuring voorgelegd.