Toelichting bij COM(2008)24 - Standpunt van de EG in de Algemene Raad van de Wereldhandelsorganisatie over de toetreding van Oekraïne tot de Wereldhandelsorganisatie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Overzicht van de voorwaarden voor de toetreding van Oekraïne tot de WTO

I.

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Samenvatting

1.

Inleiding



De leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en de Republiek Oekraïne hebben de slotfase bereikt van de onderhandelingen over de voorwaarden waaronder Oekraïne tot de organisatie kan toetreden. De onderhandelingen hebben 14 jaar geduurd en gingen van start toen Oekraïne in 1993 een aanvraag indiende om lid van de WTO te worden. Voordat de EU de toetreding van Oekraïne officieel kan ondersteunen, moeten de toetredingsvoorwaarden bij besluit van de Raad worden goedgekeurd.

Die voorwaarden zijn hieronder samengevat.

II.

2.

Samenvatting


VAN DE TOETREDINGSVOORWAARDEN PER SECTOR

Industrieproducten

Het gemiddelde van de initiële geconsolideerde tarieven (initial bound rates, IBR) voor Oekraïne bedraagt 4,91%; dit zal worden verlaagd tot 4,81% (definitieve geconsolideerde tarieven (final bound rates, FBR)). Voor slechts 226 lijnen zijn toepassingsperiodes van 1 tot 5 jaar vastgesteld. De gemiddelde periode van tenuitvoerlegging bedraagt dus 0,05 jaar. Slechts 71 tarieflijnen zullen op of boven 15% liggen. Voor 5 lijnen blijft een piektarief van meer dan 25% gelden. Alle tarieven worden geconsolideerd.

Wat de sectorspecifieke initiatieven betreft, zullen de tarieven voor ITA-producten, papier, medische uitrusting, meubelen en speelgoed worden afgeschaft. In andere sectoren worden de tarieven tot minder dan 1% verlaagd (0,71% voor landbouwproducten, 0,35% voor bouwmachines, 0,22% voor MSA-staal en 0,05% voor farmaceutische producten). Het geharmoniseerde tarief voor chemische stoffen komt op 5,32% te liggen.

Voor machines en toestellen, de sectoren die voor de EU het interessantst zijn, zal het tarief 5,33% bedragen. Het tarief voor voertuigen en delen van voertuigen komt op 7,97% te liggen.

Landbouwproducten

Voor landbouwproducten bedraagt het gemiddelde van de IBR 11,05%; dit zal worden verlaagd tot 10,61%. In de landbouw hebben slechts 20 tarieflijnen een toepassingsperiode (van 2 jaar). De hoogste tarieven gelden voor zonnebloemzaadolie (30%) en suiker (50%).

Diensten

Oekraïne gaat verbintenissen aan waardoor binnen- en buitenlandse dienstverleners in bijna alle sectoren en subsectoren met elkaar kunnen concurreren; dat zal zowel de Oekraïense economie als de EU, die op dit gebied 's werelds grootste exporteur is, ten goede komen.

Voor buitenlandse dienstverleners zal onder meer in de volgende belangrijke sectoren geen enkele kwantitatieve of discriminerende beperking gelden:

- diensten van deskundigen,

- verreweg de meeste zakelijke diensten,

- post- en koeriersdiensten op gebieden die niet aan het nationale monopolie zijn voorbehouden,

- telecommunicatie,

- bouwnijverheid,

- handel,

- milieu,

- toerisme

- verreweg de meeste financiële diensten,

- verreweg de meeste vervoersdiensten, met inbegrip van het vervoer via pijpleidingen.

Tot de weinige sectoren waarvoor Oekraïne geen verbintenissen aangaat, behoren beveiligings- en opsporingsdiensten, audiovisuele diensten, ruimtevaart, slepen en duwen van vaartuigen en trekken en duwen van spoorwagens. Voor het personen- en vrachtvervoer per spoor zijn de verbintenissen beperkt tot het verbruik van die diensten in het buitenland. Wat verzekeringen betreft, handhaaft Oekraïne beperkingen op grensoverschrijdende diensten, in overeenstemming met die welke door de overige WTO-leden worden gehanteerd; de oprichting van rechtstreekse bijkantoren is pas vijf jaar na de toetreding van Oekraïne tot de WTO toegestaan en blijft aan bepaalde beperkingen onderhevig.

In het toetredingsprotocol neergelegde verbintenissen

In de laatste, multilaterale fase van het toetredingsproces hebben alle WTO-leden ernaar gestreefd de fundamentele compatibiliteit van de Oekraïense handelswetgeving en -instellingen met de WTO-regels en -afspraken te waarborgen door deze in het toetredingsprotocol en het verslag van de werkgroep vast te leggen. De volgende kwesties zijn van bijzonder belang voor de EU:

Prijsbeleid

Oekraïne heeft zich ertoe verbonden aan ingevoerde producten geen eisen inzake minimumprijzen te stellen. Na de toetreding zullen alle tarieven voor het vervoer per spoor op niet-discriminerende wijze worden toegepast voor goederen die tussen binnenlandse locaties worden vervoerd, ongeacht of die goederen worden ingevoerd, uitgevoerd of zich in het douanevervoer bevinden.

Vergunningen voor alcoholische dranken

Oekraïne heeft zijn wetgeving gewijzigd en een vergunning voor de in- of uitvoer van alcoholische dranken en tabak kost nu 780 UAH (104 euro). Die prijs is evenredig met de kosten van de verleende diensten en derhalve compatibel met artikel VIII van de GATT 1994. Oekraïne heeft zich ertoe verbonden dit prijsniveau na de toetreding te handhaven.

Toepassing van binnenlandse belastingen op invoer

Oekraïne heeft zijn wetgeving gewijzigd en de discriminerende accijnzen op ingevoerde alcoholische dranken afgeschaft. Ook de btw-vrijstellingen voor de automobielindustrie, scheepsbouw en vliegtuigbouw zijn opgeheven. Oekraïne heeft zich er ook toe verbonden deze situatie na zijn toetreding te handhaven en zijn binnenlandse belastingen in overeenstemming met de WTO-regels te blijven toepassen.

Stelsel van invoervergunningen

Oekraïne heeft zijn wetgeving gewijzigd en zijn procedures inzake invoervergunningen in overeenstemming gebracht met de WTO-regels, waaronder de Overeenkomst inzake procedures op het gebied van invoervergunningen. De meeste bepalingen van de WTO-instrumenten op dit gebied zijn al in nationaal recht omgezet en de paar die nog overblijven zullen door de toetreding worden overgenomen.

Douanewaarde

Oekraïne heeft zich ertoe verbonden na zijn toetreding de WTO-regels inzake douanewaarde toe te passen. Oekraïne zal voor het bepalen van de douanewaarde van ingevoerde producten geen referentie- of minimumprijzen of vaste waarderingsschema's in welke vorm dan ook gebruiken; alle voor het bepalen van de douanewaarde gebruikte methoden zullen in overeenstemming zijn met die in de WTO-overeenkomst betreffende de toepassing van artikel VII van de GATT 1994.

Uitvoerrechten

Oekraïne heeft zich ertoe verbonden zijn uitvoerrechten op schroot, huiden en vellen, levende runderen en oliehoudende zaden binnen vijf tot acht jaar geleidelijk maar fors te verlagen. De verlagingsschema's en de verlaagde rechten worden bij de toetreding geconsolideerd.

Subsidies

Oekraïne heeft zijn wetgeving gewijzigd en alle met de WTO onverenigbare subsidies aan de automobielindustrie, scheepsbouw en vliegtuigbouw afgeschaft. Het heeft zich er ook toe verbonden in de toekomst niet opnieuw dergelijke subsidies in te voeren. Oekraïne zal de WTO bij zijn toetreding kennis geven van de door hem verleende subsidies.

Douanevervoer

Oekraïne zal al zijn wettelijke, bestuursrechtelijke en andere maatregelen betreffende het douanevervoer (inclusief dat van energie) en de desbetreffende vervoerstarieven toepassen in overeenstemming met artikel V van de GATT 1994 en de andere bepalingen hierover in de WTO-overeenkomst.

Intellectuele-eigendomsrechten

Oekraïne staat overeenkomstig artikel 17 van de TRIPs-overeenkomst onder bepaalde voorwaarden toe geografische aanduidingen en vroegere handelsmerken naast elkaar te gebruiken. Voorts biedt Oekraïne aan onderdanen van WTO-landen dezelfde bescherming voor rechten op geografische aanduidingen als aan zijn eigen onderdanen. Wat de gegevensbescherming betreft, biedt Oekraïne vijf jaar bescherming voor farmaceutische producten en tien jaar voor landbouwchemicaliën. Oekraïne is op het gebied van de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten uitgebreide verbintenissen aangegaan, die overeenkomen met de desbetreffende EG-richtlijn.

III. AANBEVELING

De voorwaarden waarop de Republiek Oekraïne tot de WTO zal toetreden, worden door de Commissie ter goedkeuring aan de Raad voorgelegd. De Commissie beveelt aan deze voorwaarden goed te keuren, omdat zij een evenwichtig, zij het ambitieus pakket van verbintenissen inzake marktopenstelling vertegenwoordigen, dat zowel Oekraïne als zijn handelspartners van de WTO aanzienlijke voordelen zal opleveren.