Toelichting bij COM(2007)855 - Standpunt met betrekking tot de oprichting van een subcomité justitie, vrijheid en veiligheid in het samenwerkingscomité EG-Georgië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De samenwerkingsraad EU-Georgië heeft op zijn bijeenkomst van 14 november 2006 een aanbeveling over de tenuitvoerlegging van een actieplan voor het Europees nabuurschapsbeleid (ENB) goedgekeurd. Zoals in deze aanbeveling is gesteld, omvat het actieplan concrete stappen aan de hand waarvan de partijen de verplichtingen kunnen nakomen die zijn vastgesteld in de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst van 1999 tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten enerzijds en Georgië anderzijds; het actieplan biedt ook een breder kader voor de bevordering van de sterkere economische en regelgevende integratie van Georgië met de EU over een periode van vijf jaar.

2. Het ENB-actieplan EU-Georgië omvat verschillende doelstellingen op het gebied van justitie, vrijheid en veiligheid, in het bijzonder in prioritaire sector nr. 4 en in punt 4.3 van de algemene doelstellingen en maatregelen. Bovendien voorziet het plan in een versterkte dialoog tussen de EU en Georgië over migratie, onder meer betreffende terugname en visa.

3. Met het oog op het creëren van een passend institutioneel kader voor de ontwikkeling van deze dialoog en de uitvoering van regelmatige controles van de implementatie van de doelstellingen inzake justitie, vrijheid en veiligheid, voorziet het ENB-actieplan EU-Georgië in hoofdstuk 4.3 in de oprichting van een nieuw subcomité justitie, vrijheid en veiligheid in het kader van de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten enerzijds en Georgië anderzijds.

4. Overeenkomstig artikel 2, lid 1, van het besluit van de Raad en de Commissie van 31 mei 1999 betreffende de sluiting van de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst wordt de tekst van het voorstel voor een besluit van de Raad inzake het standpunt van de Gemeenschap in het samenwerkingscomité EU-Georgië met betrekking tot de oprichting van een subcomité justitie, vrijheid en veiligheid aan dit besluit gehecht.