Toelichting bij COM(2009)367 - Standpunt in te nemen in het samenwerkingscomité dat is ingesteld bij de Overeenkomst tot instelling van een douane-unie en samenwerking tussen de EEG en San Marino met het oog op de goedkeuring van het omnibusbesluit

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 1 april 2002 trad de Overeenkomst tot instelling van een douane-unie en samenwerking tussen de Europese Economische Gemeenschap en de Republiek San Marino[1] in werking.

Het Samenwerkingscomité EG-San Marino, dat bij artikel 23 van de overeenkomst is ingesteld, is op 12 juli 2004 in Brussel bijeen gekomen. Het comité besloot een aantal vraagstukken van diverse aard in een later stadium te regelen, door middel van een besluit van algemene strekking, hierna algemeen besluit genoemd. Aangezien thans alle elementen beschikbaar zijn, kan dit besluit worden opgesteld. Om het comité niet opnieuw bijeen te roepen werd voorgesteld de aangelegenheid per briefwisseling af te handelen.

Dit besluit moet ook de rechtsgrondslag vormen voor bepaalde reeds ingeburgerde werkwijzen. Voorts wordt in dit besluit een aantal bepalingen van de overeenkomst geactualiseerd.

Voornoemde elementen zijn de volgende:

- In het kader van de tenuitvoerlegging van de voorlopige overeenkomst werden twaalf besluiten en één verklaring goedgekeurd. Krachtens artikel 19 kwam de voorlopige overeenkomst van 1992 te vervallen zodra in april 2002 de Overeenkomst tot instelling van een douane-unie en samenwerking in werking trad. Alle besluiten hebben echter betrekking op de voorlopige overeenkomst en er bestaat geen regeling of verklaring waarin expliciet wordt gesteld dat de besluiten ook op de huidige overeenkomst betrekking hebben. Met het oog op juridische klaarheid moet het algemene besluit bijgevolg een verwijzing naar deze besluiten omvatten. Besluit nr. 1/92 betreffende het reglement van orde van het samenwerkingscomité en de Besluiten nr. 1/95 en 2/2000 betreffende de lijst van douanekantoren vallen niet onder deze verplichting, aangezien het algemene besluit meer bepaald deze punten behandelt.

- Tijdens de laatste vergadering van het samenwerkingscomité werd besloten het reglement van orde als bedoeld in de voorlopige overeenkomst goed te keuren. Dit reglement van orde weerspiegelt de algemene norm.

- San Marino is reeds aangesloten op het NCTS (geautomatiseerd systeem).

- Ingevolge Besluit 2000/597/EG, Euratom van de Raad van 29 september 2000 betreffende het stelsel van eigen middelen van de Europese Gemeenschappen werd het percentage van 10% voor inningskosten met ingang van 1 januari 2001 op 25% gebracht.

- De lijst van Italiaanse douanekantoren in de bijlage bij het besluit werd door Italië en San Marino goedgekeurd.

- Op verzoek van San Marino werd het element CITES ingevoerd.