Toelichting bij COM(2008)372 - Gemeenschappelijk standpunt in de Gezamenlijke Raad EU/Mexico met betrekking tot de wijzigingen van Besluit 2/2001 van de Gezamenlijke Raad

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De vrijhandelszone EU/Mexico is opgericht bij besluiten van de Gezamenlijke Raad EU/Mexico. Bijgevolg worden de nodige aanpassingen van de handelsbepalingen ingevolge de uitbreiding van de EU tot Roemenië en Bulgarije vastgesteld bij besluiten van de Gezamenlijke Raad en zijn zij niet opgenomen in het aanvullend protocol bij de overeenkomst EU/Mexico, dat, via een andere procedure, eveneens ter goedkeuring bij de Raad wordt ingediend.

Besluit 2/2001 van de Gezamenlijke Raad EU/Mexico voorziet in de liberalisering van de handel in diensten tussen de partijen overeenkomstig artikel V van de GATS. Ingevolge de uitbreiding van de EU zijn een aantal aanpassingen noodzakelijk, in het bijzonder betreffende bijlage I (beperkingen ten aanzien van de markttoegang en de nationale behandeling in verband met financiële diensten) en bijlage II (voor financiële diensten bevoegde autoriteiten).

Op 23 oktober 2006 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om over die aanpassingen te onderhandelen. De daaropvolgende onderhandelingen met Mexico hebben geleid tot een overeenkomst om de in de GATS-schema's van de nieuwe EU-lidstaten opgenomen beperkingen van de markttoegang en de nationale behandeling in bijlage I bij Besluit 2/2001 op te nemen. Bijlage II bij Besluit 2/2001, waarin de voor financiële diensten bevoegde autoriteiten worden vermeld, is eveneens door de partijen bijgewerkt.

De Commissie beveelt de Raad bijgevolg aan het bijgevoegde besluit van de Raad goed te keuren als het gemeenschappelijk standpunt van de EU over het voorgestelde besluit van de Gezamenlijke Raad EU/Mexico in de bijlage.