Toelichting bij COM(2008)309 - Standpunt in de Associatieraad EG-Jordanië wat betreft de opstelling van een tijdschema voor de afschaffing van de tarieven voor de producten in bijlage IV bij de Associatieovereenkomst

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bijlage IV bij de Associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten en het Koninkrijk Jordanië, hierna “de Associatieovereenkomst” genoemd, omvat een lijst van producten (waaronder textiel, gebruikte auto’s, meubelen en gevoelige verwerkte landbouwproducten) die uit de EU naar Jordanië worden uitgevoerd. Deze uitvoer heeft een waarde van ongeveer 150 miljoen euro per jaar en werd bij de inwerkingtreding van de Associatieovereenkomst op 1 mei 2002 uitgesloten van de onmiddellijke afschaffing van de tarieven. In artikel 11, lid 5, van de Associatieovereenkomst is bepaald dat de gezamenlijke Associatieraad vier jaar na de inwerkingtreding een tijdschema voor de afschaffing van de tarieven voor deze producten moet opstellen.

De Commissie heeft gedurende 2006 en 2007 met Jordanië over de producten in bijlage IV onderhandeld. Volgens de met Jordanië overeengekomen ontwerpovereenkomst worden de tarieven voor de producten in bijlage IV vanaf mei 2008 afgeschaft op basis van drie lijsten van producten: de tarieven voor de producten op de eerste lijst (alle tariefposten die onder “ex 8703” - gebruikte voertuigen vallen) worden over twee jaar gespreid afgeschaft en die voor de producten op de tweede lijst (hoofdzakelijk textiel en meubelen) over zeven jaar. De derde lijst bevat gevoelige verwerkte landbouwproducten waarvoor tarieven van kracht blijven.

Ten aanzien van bier (GS 2203) en vermout (GS 2205) deden zich bijzondere moeilijkheden voor. Hoewel de Commissie begrip toonde voor de argumenten van Jordanië in verband met de culturele gevoeligheid van de invoer van alcoholhoudende dranken, keurde zij de discriminerende behandeling door Jordanië ten opzichte van de invoer van bier en vermout uit hoofde van de vrijhandelsovereenkomst met de VS af. In de vrijhandelsovereenkomst met de VS is bepaald dat de rechten vanaf 2010 worden verlaagd tot 44,5% van de oorspronkelijke rechten. De Jordaanse invoermarkt voor bier, en zeker die voor vermout, is erg klein en wordt momenteel gedomineerd door invoer uit de Gemeenschap.

Hoewel de tarieven voor de invoer van bier en vermout uit de EG van kracht blijven, heeft Jordanië ermee ingestemd in het EU-Jordanië subcomité Industrie, handel en diensten (dat gewoonlijk een keer per jaar bijeenkomt) gezamenlijk toe te zien op de ontwikkeling van de invoer van deze producten teneinde te beoordelen of de invoer uit de Gemeenschap aanmerkelijk afneemt door de preferentiële behandeling van de VS. Overeengekomen is dat de Jordaanse autoriteiten en de Commissie de toepasselijke douanerechten voor deze twee producten zullen herzien en het verstoorde evenwicht zullen herstellen wanneer wordt aangetoond dat de invoer van bier en vermout uit de Gemeenschap aanmerkelijk afneemt.

Om de inwerkingtreding van het tijdschema voor de afschaffing van de tarieven per 1 mei 2008 te vergemakkelijken, wordt voorgesteld het desbetreffende besluit van de Associatieraad volgens een schriftelijke procedure vast te stellen.